Cloetta väljer att samarbeta med Food & Friends och TBWA

PUBLICERAD: 17 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari

Cloetta inleder nya byråsamarbeten med Food & Friends, tv, och TBWA.

Cloetta inleder nya byråsamarbeten, dels med Food & Friends för varumärkena Kexchoklad och Polly, dels med TBWA för Ahlgrens bilar, Gott & Blandat, Malaco och Juleskum.

Under hösten genomförde Cloetta en byråpitch för den svenska marknaden, där tolv olika kreativa byråer bjöds in till speed-dating. Varje byrå fick träffa ledningsgruppen för marketing och presentera sig själva och sina styrkor under tjugo minuter. Under presentationer var det även fokus på byråernas arbetsmodeller samt hur samarbetet med kunden ska fungera på bästa sätt.

Efter speed-datingen gick fyra byråer vidare till en fördjupad pitch där de fick arbeta med ett case för Kexchoklad under tre veckor. Kriterierna för att lyckas med caset var primärt hur byråerna formade koncept baserat på insikter samt hur de anpassades för synlighet i olika kanaler, snarare än att en enskild kreativ idé bedömdes. Även god affärsförståelse och hur man långsiktigt förvaltar historiska varumärken med inarbetade värden, vägde tungt i bedömningen.

”Vi är mycket nöjda med att ha valt ett upplägg med speed-dating, då det har möjliggjort möten med fler potentiella byråer än vid en traditionell pitch. I kombination med den fördjupade delen upplever vi oss ha hittat en bra väg för att hitta långsiktiga strategiska partners till våra varumärken. Vi har lagt stor vikt vid förståelsen för vår affär, konsumentresan samt att byråns arbetssätt matchar vårt”, säger Helena Wallentin, marknadsdirektör på Cloetta.

”Det har även varit viktigt att hitta byråer som har högt i tak under den kreativa processen och som inte är främmande för att ha en löpande dialog med såväl oss som våra andra samarbetspartners. Vi tror på att bäst resultat uppnås när man arbetar tillsammans och ”teamplay” är ett av Cloettas fyra värdeord.

För chokladportföljen och varumärkena Kexchoklad och Polly föll valet på Food & Friends.

”Det känns väldigt bra att inleda ett samarbete med teamet på Food & Friends. De har visat en god strategisk höjd och god förståelse för varumärkena och deras målgrupper. Dessutom har Food & Friends demonstrerat att de kan kommunicera god smak och njutning på ett visuellt sätt, vilket lämpar sig bra för chokladkategorin. Nu ser vi fram emot att starta upp arbetet med ny kommunikation tillsammans”, säger Marie Schelin, marknadschef för choklad och nötter på Cloetta.

”Kexchoklad är närmast ikoniskt i Sverige och det ska vi ta vara på. Vårt team som består av allt från före detta kockar till vinexperter har dekonstruerat det som gör Kexchoklad bra. Det handlar om allt från textur och smak till hur produkten låter och upplevs. För oss är det viktigt att kommunikationen ska smaka och kännas. I den nya plattformen ska vi ta vara på allt detta samtidigt som vi hänger med i tiden”, säger Fredrik Lundberg, Creative Director på Food & Friends.

För godisportföljen och varumärkena Ahlgrens bilar, Gott & Blandat, Malaco och Juleskum valde Cloetta TBWA.

”TBWA har visat på en mycket god strategisk och kreativ höjd som motsvarar behovet för godisvarumärkena. TBWA kan också arbeta med humor som ett verktyg för att addera värde och relevans till varumärkena. Det tycker vi passar bra ihop med godisportföljen. Vi upplever oss ha en samsyn i vad som är viktigt när det kommer till att utveckla framgångsrik kommunikation”, säger Karolina Bjurehag, marknadschef för godis och pastiller på Cloetta.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado