Zeta tipsar om smart vardagsmat i fattiga januari

PUBLICERAD: 10 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari


Nu i januari, årets fattigaste månad, sjösätter Zeta konceptet ”Smart Vardagsmat” på sin hemsida, i sociala medier samt i butik. Konceptet, som bland annat omfattar en 12-sidig broschyr, ger tips på lättlagade, plånboksvänliga och på flera plan hållbara recept.

God mat förknippas ofta med dyra råvaror och tidskrävande recept, men det behöver inte alltid vara så, menar Zeta. Med konceptet Smart Vardagsmat vill Zeta sprida kunskap om hur man kan laga god och plånboksvänlig mat på samma sätt som man har gjort i generationer i Italien och andra medelhavsländer. Att laga mat som en Nonna (mormor), säger italienarna, innebär att ta vara på råvarans smak och kvalitet och att hålla nere kostnaderna bland annat genom att använda de råvaror som är i säsong, till exempel mycket bönor och rotfrukter under vintern, och använda det som blir över. Att aldrig slänga mat är självklart för varje Nonna. ”Resterna” blev nya smakupplevelser i en pasta eller gryta.

Zetas grundare Fernando Di Luca minns sin enkla barndom i den lilla staden Fano, strax söder om Rimini i regionen Marche på den italienska östkusten:

”Vi var inte rika men ändå åt vi allt. Mamma Theresa var fantastisk i köket, hon älskade att laga mat. Kött åt vi ytterst sällan men pasta nästan varje dag, gärna med tomatsås. Bönor och andra baljväxter var vanlig förekommande precis som zucchini, broccoli och blomkål beroende på säsong. Fano är en kuststad så det blev en hel del fisk och skaldjur. Idag kan det uppfattas som lyxigt men då var det billigt. Tillgången var stor, haven var ännu inte lika utfiskade som idag.”

Förutom ett flertal recept delar Zeta med sig av tips på hur man med små men enkla medel kan ta vara på hela råvaran, tillvarata de allra sista smakerna ur pestoburken eller förvandla gårdagens rester till helt nya smaker.

Här är några exempel:
• Maränger av kikärtsspad
• Rätter av överbliven pasta
• Bolognese med extra mycket grönsaker och kikärtor
• Nya rätter av risotto- och pastarester

Fler tips finns här

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker