Nu i januari, årets fattigaste månad, sjösätter Zeta konceptet ”Smart Vardagsmat” på sin hemsida, i sociala medier samt i butik. Konceptet, som bland annat omfattar en 12-sidig broschyr, ger tips på lättlagade, plånboksvänliga och på flera plan hållbara recept.
God mat förknippas ofta med dyra råvaror och tidskrävande recept, men det behöver inte alltid vara så, menar Zeta. Med konceptet Smart Vardagsmat vill Zeta sprida kunskap om hur man kan laga god och plånboksvänlig mat på samma sätt som man har gjort i generationer i Italien och andra medelhavsländer. Att laga mat som en Nonna (mormor), säger italienarna, innebär att ta vara på råvarans smak och kvalitet och att hålla nere kostnaderna bland annat genom att använda de råvaror som är i säsong, till exempel mycket bönor och rotfrukter under vintern, och använda det som blir över. Att aldrig slänga mat är självklart för varje Nonna. ”Resterna” blev nya smakupplevelser i en pasta eller gryta.
Zetas grundare Fernando Di Luca minns sin enkla barndom i den lilla staden Fano, strax söder om Rimini i regionen Marche på den italienska östkusten:
”Vi var inte rika men ändå åt vi allt. Mamma Theresa var fantastisk i köket, hon älskade att laga mat. Kött åt vi ytterst sällan men pasta nästan varje dag, gärna med tomatsås. Bönor och andra baljväxter var vanlig förekommande precis som zucchini, broccoli och blomkål beroende på säsong. Fano är en kuststad så det blev en hel del fisk och skaldjur. Idag kan det uppfattas som lyxigt men då var det billigt. Tillgången var stor, haven var ännu inte lika utfiskade som idag.”
Förutom ett flertal recept delar Zeta med sig av tips på hur man med små men enkla medel kan ta vara på hela råvaran, tillvarata de allra sista smakerna ur pestoburken eller förvandla gårdagens rester till helt nya smaker.
Här är några exempel:
• Maränger av kikärtsspad
• Rätter av överbliven pasta
• Bolognese med extra mycket grönsaker och kikärtor
• Nya rätter av risotto- och pastarester
Fler tips finns här