Mycorena introducerar kötthybrider med mykoprotein

PUBLICERAD: 5 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari


Mycorena introducerar en ny kategori av kötthybrider tillsammans med Nybergs Deli och Ica. De nya köttprodukterna blandade med mykoprotein väntas nå butikshyllorna under 2023.

Mycorenas mykoprotein Promyc har neutral smak och en köttliknande textur och passar därför bra i hybridblandningar med kött. Det Göteborgs-baserade foodtechbolaget utvecklar nu prototyper tillsammans med Nybergs Deli som ska testas på marknaden ihop med Ica. Inledningsvis handlar det om färsbaserade produkter, därefter ska ett helt nytt produktsegment utvecklas. Nästa steg är att validera produkterna storskaligt på marknaden.

”Vi behöver ändra sättet vi producerar mat och minska köttkonsumtionen, men det är inte realistiskt att alla ska sluta äta kött helt. Att bli vegetarian är ett stort steg för många och hybridprodukter kan lösa det problemet. Genom att blanda kött och mykoprotein kan vi minska klimatpåverkan men fortfarande njuta av kött på ett mer klimatsmart sätt,” säger Sandra Zachrisson, Head of Product Innovation på Mycorena.

Hybridprodukter av växtbaserade proteiner blandade med kött har tidigare inte visat sig särskilt framgångsrika. För att möjliggöra en större förändring i konsumentbeteende ämnar Mycorena introducera hybridprodukter som är anpassade efter konsumenternas behov.

Mikael Ottestig, kommersiell chef på Nybergs Deli, tror att den totala köttkonsumtionen kommer att minska över tid, men att det fortsatt kommer att finnas en stor efterfrågan på kött. Han ser därför en stor potential för hybridprodukter.

Mycorena ser det nya segmentet av hybridprodukter både som ett steg mot att öka acceptansen av alternativa proteiner och ett nödvändigt steg mot ett hållbart matsystem. En av målgrupperna är familjer som kämpar med att kombinera enkelt och näringsrikt med klimatmedvetet och barnvänligt. För att konsumenterna ska ta steget måste hybridprodukter vara prisvärda och konkurrenskraftiga

”Vi ser potential i att utveckla hybridprodukter i matcharkskategorin som underlättar för konsumenter att göra fler hälsosamma och hållbara val i hyllan. Det ska vara enkelt att välja ännu mer näringsrika vardagsfavoriter på Ica”, säger Peder Ahlberg, kategorichef för matchark på Ica.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Frida Carlsson blir ny chef för Arlas avdelning för jordbruks- och medlemsfrågor i Sverige. Hon tillträder efter sommaren.
Frida Carlsson

Saveggy tar in 20 miljoner från investerare

Saveggy har utvecklat en ätbar växtbaserad beläggning som ersätter plasten på gurka. Nu siktar bolaget på lansering i industriell skala.
bd40b94b513bbcc2_org

Kockens upphör som bolag – blir en del av Culinar

Sveriges Stärkelseproducenter Förening har beslutat att fusionera Kockens AB med Culinar Sverige AB.
B7025175

Ny rapport: Större kaka men mindre bit

Idag går cirka 13 procent av hushållens utgifter till livsmedel, vilket kan jämföras med 44 procent i början av 1900-talet.
Skärmavbild 2024-04-18 kl. 08.29.58