RE:OCEAN får 530 MSK i stöd av EIB för laxodling i Säffle

PUBLICERAD: 20 december 2022
UPPDATERAD: 21 februari

RE:OCEANs planerade fiskodling i Säffle beräknas producera 10 000 ton lax om året från 2026.

EIB, EU:s klimatbank, gör en riskinvestering på 530 miljoner kronor i RE:OCEAN, som stödjer utvecklingen av Sveriges första landbaserade fiskodling i Säffle. Anläggningen kommer att producera 10 000 ton fisk per år, vilket motsvarar närmare 20 procent av den svenska laxkonsumtionen.

RE:OCEAN kommer driva den första storskaliga satsningen på laxodling i Sverige, där den planerade anläggningen i Säffle ska producera lax motsvarande nästan 20 procent av den svenska laxkonsumtionen.

”Vi är mycket glada över EIB:s stöd. Investeringen är en stark förtroendesignal och ett resultat av 12 månaders nära samarbete och dialog. Processen i sig bekräftar vårt teams unika erfarenhet inom branschen och vår teknologi som kommer att göra det möjligt för konsumenter att njuta av hälsosam och mer hållbart lokalproducerad lax”, säger Morten Malle, VD i RE:OCEAN.

EIB:s vicepresident Thomas Östros, är ansvarig för EIB:s verksamhet i Sverige

”På EIB är vi mycket nöjda över att finansiera detta banbrytande, stora projekt för hållbar livsmedelsproduktion. RE:OCEANs nya anläggning kommer inte enbart att förse den svenska befolkningen med svenskproducerad och hållbart producerad lax, utan den är även producerad på ett nytt, innovativt och klimatvänligt sätt, med hjälp av den senaste tekniken för att återvinna vattnet i anläggningen. Dessutom har livsmedelsförsörjningen blivit en viktig del av den kritiska infrastrukturen i varje ekonomi, där laxanläggningen i Säffle kommer att stärka Sveriges självförsörjning på livsmedel och motståndskraft”, säger Thomas Östros.

Anläggningen kommer att bestå av 88 bassänger där vattnet renas och återanvänds i ett eget slutet kretslopp, vilket ska minska vattenanvändningen och öka kontrollen i hela systemet. Anläggningen ger inga utsläpp och ambitionen är att använda allt spill från laxen, exempelvis till biogas. Bygglov och miljötillstånd finns och marken är förberedd för byggnation.

”Efterfrågan på hälsosamt och hållbart producerad fisk ökar kraftigt och globalt förväntas efterfrågan på svenskarnas favoritfisk, laxen, fördubblas från 2020 till 2030. Idag importerar vi mer än 99 procent av den lax vi äter. Med stödet från EIB och andra investerare planerar vi att gå vidare med arbetet av anläggningen för att komma upp i full produktion till 2026.”, säger Katarina Klingspor, styrelseordförande i RE:OCEAN.

Projektet stöds även av Axfood, Coop och Ica.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ihållande lågpristrend och hårdnande EMV-konkurrens

En stark efterfrågan på lågprisalternativ och EMV är de konsumenttrender som just nu påverkar den svenska livsmedelsproduktionen allra mest.
Carl Eckerdal_kundvagnar_pengar_Livsmedelsforetagen

Stor minskning av tillsatt socker i läsk

Dryckesbranschen har minskat det tillsatta sockret i läsksortimentet med 28 procent på fyra år.
Sveriges_Bryggerier_sockerreduktion_900209858

CandyKing presenterar vårens lösgodisnyheter

CandyKings vårnyheter består av sex nya lösgodisbitar, bland annat Center i en ny modern twist och Salta Diamanter.
CK_Vårnyheter_LU_Liggande

Atria köper Gooh av Lantmännen Cerealia

Lantmännen Cerealia avyttrar affärsområdet färdigrätter med varumärket Gooh.
Gooh! Vego samligsbild_Print 3500x2623