ICAx testar drönarleveranser av mat i Stockholms skärgård

PUBLICERAD: 16 december 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Under hösten har boende på Gräddö och Tjockö i Norrtäljes skärgård kunnat få matleveranser med drönare. Projektet finansieras av Vinnova och är ett samarbete mellan Norrtälje kommun, Ica Gruppens innovationshubb ICAx, startup-bolaget Aerit och RISE. Syftet är att påskynda arbetet med att uppnå en klimatneutral logistik och att undersöka möjligheterna med drönarleveranser.

Boende på Gräddö och på Tjockö i Norrtälje kommun har under hösten kunnat testa att beställa livsmedel från Ica Gräddö Skärgårdshandel via Ica Pronto-appen och få varorna levererade med drönare till förvalda destinationer i närheten av sitt hem eller fritidsboende.

”Vi jobbar ständigt med att hitta nya sätt att göra varje dag lite enklare för våra kunder, samt att utforska hur vi kan genomföra mer hållbara transporter. Drönarleveranser befinner sig i en spännande fas och det känns särskilt viktigt att Ica fortsätter satsa på tjänster som möjliggör jobb och tillväxt på landsbygden i tuffa ekonomiska tider som nu. Vi känner oss väldigt entusiastiska över att vara med i det här projektet tillsammans med handlarna Peter och Anna Horwitz på Ica Nära Gräddö Skärgårdshandel och alla partners”, säger Emma Lindahl, co-lead på ICAx.

Projektet leds av Lei Chen, som är seniorforskare vid RISE.

”Drönare möjliggör framförallt mer miljövänliga last mile-transporter, men det finns även andra fördelar, exempelvis mycket kort leveranstid. Dessa typer av transporter bidrar till att förbättra kvaliteten och tillgängligheten på tjänster på landsbygden. Vi hoppas att det i förlängningen kan stödja beteendeförändringar mot ett klimatneutralt samhälle”, säger Lei Chen.

Leveranserna genomförs av startup-bolaget Aerits Nimbi leveransdrönare som är batteridriven och har en nyttokapacitet på fyra kilo. Nimbi har ett autonomt vinschsystem som möjliggör både hämtning och avlämning av paket utan behov av ytterligare infrastruktur.

”Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, minska klimatpåverkan från last mile-transporter och, naturligtvis, göra varje dag bekvämare för invånare”, säger Alexander Perrien, VD för Aerit.

På Norrtälje kommun, som har många öar och stora landsbygder, är man mycket positiv till projektet, berättar näringslivsutvecklare Daniel Klemserud:

”För Norrtälje kommun är det här ett viktigt projekt. Vi ser det här som ett första steg mot att kunna bli en testbädd för leveranser med drönare för många olika projekt. Vår kommun är väldigt stor och många invånare bor på landsbygd och i skärgård, för dem kan drönarleveranser ge ny och bättre service.”

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado