Längre försäljningsperiod för ägg minskar matsvinnet

PUBLICERAD: 7 december 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Från och med 8 december får ägg säljas 28 dagar efter värpningsdagen, i stället för 21 dagar, som tidigare. Foto: Svenska Ägg

Från och med den 8 december tillåter EU:s handelsnormer att hönsägg får säljas från värpningsdagen fram till dag 28, det vill säga fram till bäst före-datum. Tidigare tilläts försäljning fram till dag 21 efter värpning.

De nya EU-reglerna, som innebär en hel vecka längre försäljningstid, kommer att bidra till ett avsevärt minskat matsvinn i butikerna, vilket gläder branschorganisationen Svenska Ägg.

”Tidigare har butikerna med andra ord varit tvungna att slänga äggen sju dagar före bäst före-datumet. Som ett led i branschens hållbarhetsarbete har vi drivit den här frågan länge och uppmanat EU-parlamentarikerna att ta tag i problemet”, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för Svenska Ägg.

De tidigare EU-reglerna skapades framför allt för att ägg i andra europiska länder kan innehålla salmonella och att man i många länder förvarar sina ägg i skafferi. I Sverige är äggen salmonellafria och många konsumenter förvarar sina ägg i kylskåp.

”Mat slängs i onödan genom hela livsmedelskedjan av många olika skäl. Nu behöver inte butikerna slänga prisvärda, näringstäta ägg. Det är viktigt att vi alla bidrar för att nå målen om minskat svinn enligt Agenda 2030; att halvera det globala matsvinnet per person och minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Förvaringstemperaturen har störst inverkan på äggets hållbarhet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga änden nedåt, håller sig färska i minst två månader.

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1