Från och med den 8 december tillåter EU:s handelsnormer att hönsägg får säljas från värpningsdagen fram till dag 28, det vill säga fram till bäst före-datum. Tidigare tilläts försäljning fram till dag 21 efter värpning.
De nya EU-reglerna, som innebär en hel vecka längre försäljningstid, kommer att bidra till ett avsevärt minskat matsvinn i butikerna, vilket gläder branschorganisationen Svenska Ägg.
”Tidigare har butikerna med andra ord varit tvungna att slänga äggen sju dagar före bäst före-datumet. Som ett led i branschens hållbarhetsarbete har vi drivit den här frågan länge och uppmanat EU-parlamentarikerna att ta tag i problemet”, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för Svenska Ägg.
De tidigare EU-reglerna skapades framför allt för att ägg i andra europiska länder kan innehålla salmonella och att man i många länder förvarar sina ägg i skafferi. I Sverige är äggen salmonellafria och många konsumenter förvarar sina ägg i kylskåp.
”Mat slängs i onödan genom hela livsmedelskedjan av många olika skäl. Nu behöver inte butikerna slänga prisvärda, näringstäta ägg. Det är viktigt att vi alla bidrar för att nå målen om minskat svinn enligt Agenda 2030; att halvera det globala matsvinnet per person och minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, säger Marie Lönneskog Hogstadius.
Förvaringstemperaturen har störst inverkan på äggets hållbarhet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga änden nedåt, håller sig färska i minst två månader.