Det blev en silvermedalj till Svenska Kocklandslaget i Culinary World Cup i Luxemburg, efter topprestationer i både Varmköket och Chef’s Table. Guldet gick till Schweiz och Norge blev trea.
För Sverige drog världsmästerskapet igång den 26 november med grenen Varmköket, eller Restaurant of the Nation, där Svenska Kocklandslaget tog guld. Några dagar senare var det dags för den nya grenen, Chef’s Table.
I grenen Varmköket skulle laget leverera 110 kuvert av en trerättersmeny, där juryn slumpmässigt valde ut fem tallrikar av varje rätt att bedöma. Under nyheten Chef’s Table presenterade lagen en avsmakningsmeny som lyfter sitt lands lokala smaker och tekniker. Till Chef’s Table skulle lagen även presentera ett tema för rätterna som serverades. För Kocklandslaget blev temat Embrace där de ville hylla och lyfta det fina samarbetet de har med producenter, leverantörer och partners men även inom laget.
”Alla fantastiska aktörer runt omkring oss har verkligen varit en otroligt viktig del av vår resa. Det var detta vi ville lyfta med vårt tema Embrace, och även om det inte blev guld är jag grymt stolt över lagets prestationer under detta VM. Nu blickar vi framåt och laddar inför OS 2024”, berättar Marie Skogström, coach för Kocklandslaget.
Den 1 december presenterades det slutgiltiga resultatet: Schweiz knep guldet före Sverige, som fick silver, och Norge på bronsplats.
”Vi är såklart besvikna att vi inte riktigt nådde hela vägen fram, siktet har varit inställt på att försvara vårt guld sen vi började träna ihop som lag. Vi hade tyvärr inte marginalerna på vår sida och det var en riktigt tight strid i toppen, där Schweiz bjöd på tufft motstånd. Vi är dock väldigt tacksamma för det otroliga stöd vi upplevt från fans och familj både här på plats och hemifrån, otroligt mäktigt och något jag aldrig kommer att glömma”, säger Jens Ericsson, General Manager för Kocklandslagen.