Sopköket lanserar färdiglagad frysmat gjord på räddade råvaror som annars skulle ha kasseras som svinn. De fyra frysmåltider som lanseras i första etappen är Pappas Tomatsås med Sejfilé, Elins Kimchigryta, Farmors Curry samt en smoothie. Råvarorna kommer från Coop Medborgarplatsen och Ica Kvantum Södermalm och de färdiglagade frysrätterna kommer initialt att säljas i just dessa två butiker. Förutom räddade råvaror från de två butikerna innehåller rätterna även ingredienser från Kvalitetsfisk AB, Quorn samt Årets Kock-finalen. Andelen räddade råvaror som ingår i varje måltid är beroende av vilka produkter som Sopköket får in. Målet är att den ska ligga på 65-95 procent.
”Genom att köpa våra färdigrätter sparar konsumenterna tid i livspusslet samtidigt som de gör något för miljön. Dessutom är de goda och vällagade. Vi strävar efter att det alltid ska finnas minst tre sorters frysta rätter i butik. Utbudet kan variera, då rätterna utgår ifrån vilka råvaror som vi lyckas rädda varje vecka”, säger Filip Lundin, VD och grundare för Sopköket.
Sopköket grundades 2015 av entreprenören Filip Lundin. Han ville göra skillnad både för miljön och för utsatta människor och kom på idén att tillaga måltider av matsvinn från livsmedelsbutiker. I dag driver han cateringverksamhet och håller till i Söderhallarna i Stockholm, en verksamhet som minskar matsvinnet från Ica Kvantum Södermalm och Coop Medborgarplatsen med ett ton i veckan. Sedans start har Sopköket tagit hand om cirka 45 ton råvaror som annars skulle ha slängts, vilket motsvarar ett koldioxidutsläpp på ungefär 90 ton. Sopköket har vunnit en rad priser och utmärkelser, bland annat Änglamarkspriset, Stockholms Innovationsstipendium Social och Ekologisk Hållbarhet samt Nätverket Hållbar Besöksnärings pris Årets Hållbarhetsinsats.