Sopköket lanserar frysta färdigrätter gjorda på räddade råvaror

PUBLICERAD: 11 november 2022
UPPDATERAD: 21 februari

|

Sopköket lanserar färdiglagad frysmat gjord på räddade råvaror som annars skulle ha kasseras som svinn. De fyra frysmåltider som lanseras i första etappen är Pappas Tomatsås med SejfiléElins KimchigrytaFarmors Curry samt en smoothie. Råvarorna kommer från Coop Medborgarplatsen och Ica Kvantum Södermalm och de färdiglagade frysrätterna kommer initialt att säljas i just dessa två butiker. Förutom räddade råvaror från de två butikerna innehåller rätterna även ingredienser från Kvalitetsfisk AB, Quorn samt Årets Kock-finalen. Andelen räddade råvaror som ingår i varje måltid är beroende av vilka produkter som Sopköket får in. Målet är att den ska ligga på 65-95 procent.

”Genom att köpa våra färdigrätter sparar konsumenterna tid i livspusslet samtidigt som de gör något för miljön. Dessutom är de goda och vällagade. Vi strävar efter att det alltid ska finnas minst tre sorters frysta rätter i butik. Utbudet kan variera, då rätterna utgår ifrån vilka råvaror som vi lyckas rädda varje vecka”, säger Filip Lundin, VD och grundare för Sopköket.

Sopköket grundades 2015 av entreprenören Filip Lundin. Han ville göra skillnad både för miljön och för utsatta människor och kom på idén att tillaga måltider av matsvinn från livsmedelsbutiker. I dag driver han cateringverksamhet och håller till i Söderhallarna i Stockholm, en verksamhet som minskar matsvinnet från Ica Kvantum Södermalm och Coop Medborgarplatsen med ett ton i veckan. Sedans start har Sopköket tagit hand om cirka 45 ton råvaror som annars skulle ha slängts, vilket motsvarar ett koldioxidutsläpp på ungefär 90 ton. Sopköket har vunnit en rad priser och utmärkelser, bland annat Änglamarkspriset, Stockholms Innovationsstipendium Social och Ekologisk Hållbarhet samt Nätverket Hållbar Besöksnärings pris Årets Hållbarhetsinsats.

Läs vidare

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Sommarkänsla året runt med Pomonader

Kiviks Musteri lanserar det nya konceptet Pomonad, en kolsyrad dryck baserad på svenska äpplen och andra svenska sommarsmaker.
Pomonader 16_9

Felix moderniserar hela kolonialhyllan

Felix lanserar nya såser och dressingar, recepten på flera befintliga produkter förbättras och hela sortimentet kommer i nya "drizzleflaskor".
Sallad_1200x750 2

Santa Maria lanserar smaksättare med extra sting

Santa Maria lanserar en hetare variant av sin Sweet Chili-sås – Sweet Chili Sås Hot – och uppdaterar receptet på sina äggnudlar.
santa maria

Senaste nytt

Arlas Keso-mejeri nu helt fossilfritt

Arla i Falkenberg har bytt naturgas mot flisbaserad fjärrvärme och anläggningen är nu helt fossilfri.
5c03efc3-64bc-4420-81ed-0c07cae30c01-w_960

Ökad försäljning av frukt och grönsaker under 2024

Försäljningen av frukt och grönsaker ökade med 4,5 procent under 2024, jämfört med året innan, visar Dagligvaruindex Frukt & Grönt.
2c0510f8-96a3-4549-9482-05415a6a1b7e-w_960

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc