Vegoguiden 2022: Kaffe, te och kakao i fokus

PUBLICERAD: 10 november 2022
UPPDATERAD: 21 februari


WWF:s Vegoguiden har i år fokus på kaffe, te och kakao. Sverige hör till de länder där det dricks mest kaffe i världen och kaffe är ett av de livsmedel som ger högst avtryck på miljön. Nästan hälften av hushållens flytande matsvinn är just kaffe och te.

Syftet med Vegoguiden är att uppmuntra till medvetna val av vegetariska livsmedel. Påverkan på biologisk mångfald och klimatet, användningen av kemiska bekämpningsmedel och vatten är de områden som ligger till grund för bedömningen i guiden.

Nytt i årets guide är en bedömning av kaffe, te och kakao. Kaffe hör till de livsmedel som har allra högst avtryck på den biologiska mångfalden, sett till svenskarnas totala kost. Det beror främst på att artrika marker odlas upp och omvandlas till kaffeodlingar, vilket är en bidragande orsak till att vanligt kaffe får gult ljus i Vegoguiden – men ekologiskt kaffe får grönt ljus. I Sverige konsumeras 7,2 kilo kaffe per person och år, enligt Jordbruksverket, vilket placerar Sverige bland de tio länder som konsumerar mest kaffe i världen.

”Vi svenskar älskar vårt kaffe och det ska vi fortsätta att göra. Men om vi tar vara på den stora mängden kaffesvinn och väljer ekologiskt kaffe, te och kakao kan vi minska påverkan på naturen. Kaffe är en av de produkter i svenskarnas kost som har störst negativ påverkan på den biologiska mångfalden eftersom vi dricker sådana mängder”, säger Gustaf Lind, generalsekreterare WWF.

Vad gäller klimatpåverkan per kopp har te lägst påverkan följt av snabbkaffe på grund av den lilla mängden kaffe som krävs för att göra en kopp. Men klimatpåverkan blir högre när man använder mjölk i drycken.

Förutom att välja ekologiskt kan konsumenter också göra stor skillnad genom att bättre ta vara på den dryck som bryggs och inte hälla ut den i onödan. En rapport från Naturvårdsverket förra året visar att av mängden kaffe och te som slängs varje år motsvarar totalt 84,4 miljoner liter om året.

”Jag tror att det finns ett intresse för att ändra på detta – många vill minska sitt matsvinn, för såväl miljöns som för plånbokens skull. Kanske kan du brygga lite mindre kaffe nästa gång, hälla det överblivna kaffet i en termos eller värma på en kopp när du är sugen,” säger Anna Richert, senior matexpert på WWF.

Miljöpåverkan per kilo kakao kan också vara hög. Produktionssättet och den höga konsumtionen gör att kakao även får en negativ påverkan på den biologiska mångfalden. Ekologisk kakao får dock grönt ljus i Vegoguiden.

Sverige ligger ganska långt ned på listan över tedrickande länder. Te får grönt ljus i Vegoguiden, vilket främst beror på att så lite te används per liter färdig dryck.

”Jag skulle också vilja uppmana handeln, kaféer och restauranger att fokusera på problemet med svinn av kaffe och vikten av att välja certifierat. Inom företagen finns ett stort intresse för hållbarhetsarbete men det finns mycket kvar att göra för att minska påverkan på den biologiska mångfalden. Här har de en viktig uppgift som kan göra stor skillnad”, sägeer Anna Richert.

Vegoguiden bedömer enligt följande trafikljussystem:
Grönt med stjärna: Drick/ät helst – Bästa valet
Grönt: Drick/ät gärna – det här är ett bra val
Gult: Drick/ät ibland – här kan det finnas lite högre påverkan inom några av områden so bedöms
Orange: Var försiktig – här kan det finnas ganska stora problem inom några av områdena. Drick/ät inte så stora mängder och välj gärna något annat.

Vegoguiden kan laddas ner r samt i appen Matguiden.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Anamma vill knuffa köttätare i en grönare riktning

Anamma lanserar köttavdraget, som innebär att den som har köpt kött kan använda kvittot för att få ett avdrag på vegoprodukter.
Köttavdraget

Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

Greenfood och Tekinn undersöker hur svinn och rester kan omvandlas till ätbara råvaror med hjälp av fermentering.
8ebf740ccd2aa56f_org

Axfood förvärvar hela City Gross

Bergendahlskoncernen säljer resten av City Gross till Axfood. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.
803c6e3f4e727c16_org

Atria minskar sitt matsvinn med Matmissionen

Atria har tecknat ett donatoravtal med Matmissionen. Genom samarbetet kan Atria minska sitt matsvinn och samtidigt stödja Matmissionens arbete.
Matmissionen i Jakobsberg öppnar i april 2020.