Årets äppelskörd i Kivik är nu avslutad

PUBLICERAD: 3 november 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Kiviks Musteri har nu avslutat årets äppelskörd och kan konstatera att 2022 är ett bra äppelår. Efter en varm och torr vår följde en värmebölja i augusti, som avslutade säsongen med en rejäl boost.

Familjeföretaget Kiviks Musteri är en av Sveriges största äppelodlare som har odlat äpplen sedan 1888.

”Vi ser hur äppelsäsongen blir allt mer ojämn och att det inte som tidigare finns några normalår. Man kan generalisera och säga att antingen är det torrare, regnigare, varmare eller kallare än förr. I år gjorde till exempel värmen att alla sorter mognade fler veckor tidigare än vad vi är vana vid, vilket gav oss riktigt goda äpplen. Vi hade en frostknäpp i maj, men det påverkade inte kvaliteten”, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.

I Kiviks Musteris odlingar i Kivik på Österlen och utanför Lund finns 120 000 träd med ett femtiotal olika äppelsorter, alla med sin egen arom och förhållande mellan sötma och syrlighet. Majoriteten av äpplena används till must och cider, men en del säljs i butik som konsumtionsäpplen. Beroende på vad äpplena ska användas till plockas de i olika faser av mognadsprocessen, då det är detta som avgör äpplets slutliga arom.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström