Ärtfröer under lupp för att bli framtidens livsmedel

PUBLICERAD: 1 november 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Ärtfält. Foto: Findus|Felix Roosen-Runge

Hur skapar man en växtbaserad biff med perfekt tuggmotstånd eller ett silkeslent substitut till mjölk? Nu ska forskare vid Malmö universitet undersöka egenskaper hos proteiner i ärtfröer för att komma ett steg närmare svaret om hur vi skapar framtidens livsmedel.

Felix Roosen-Runge vid institutionen för biomedicinsk vetenskap på Malmö universitet kommer under de närmaste fem åren att leda ett projekt för att undersöka egenskaper hos protein i ärtfröer.

”Vi ska titta närmare på strukturerna i fröerna och hur de lagrar protein och sockerarter. Om man förstår de mikroskopiska detaljerna och interaktionen mellan proteinerna kan man bli bättre på att skapa specifika egenskaper i olika livsmedelsprodukter. Man måste ju till exempel ibland skaka havremjölken innan man häller i den i kaffet så att den inte skär sig, men med en bättre sammansatt emulsion slipper man det, säger Felix Roosen-Runge.

Fröprotein har potential att användas som bra substitut till animaliska produkter men är svåra att lösa i vatten och därmed även svårare att utvinna protein ur. Det är därför nödvändigt att hitta nya metoder än de som använts traditionellt inom livsmedelsindustrin.

”Idag är det vanligt att extrahera protein genom en pH-justering. Vi vill utforska andra metoder och ta reda på vilken typ av extrahering som fungerar bäst för den efterföljande strukturprocessen. Det handlar inte bara om att kartlägga den slutgiltiga strukturen utan också själva processen som leder dit, förklarar Felix Roosen-Runge.

I projektet kommer forskarna använda moderna spridningsmetoder som ljusspridning och röntgenspridning för att förstå ärtfrönas strukturer och egenskaper – både i liten och stor skala.

”På Max IV finns helt andra förutsättningar för oss att kartlägga både strukturer och processer än i en traditionell labbmiljö. Att använda spridningstekniker inom det här forskningsfältet är fortfarande ganska ovanligt så här finns en stor potential”, säger Felix Roosen-Runge.

Max IV är ett svenskt nationellt laboratorium för acceleratorfysik och forskning med hjälp av världens ljusstarkaste synkrotronljusanläggning. Laboratoriet ligger i Lund och har Lunds universitet som värduniversitet.

Projektet ska pågå i fem år och finansieras av Novo Nordisk. Anslaget omfattar 10 miljoner danska kronor. Läs mer om projektet här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado