Ny ost från Jämtland på nordiska stjärnkrogar

PUBLICERAD: 28 oktober 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Arla Unika lanserar ännu en ost tillverkad på mejeriet i Östersund, Guldklimp, som är varumärkets tredje svenska ost efter Koryfé och Hallands Himmel. Guldklimp är en grynpipig ost som först lagras i tolv månader och därefter mognadslagras i minst 16-18 månader för att få sin speciella smakprofil. Osten har en kompakt konsistens med en öppen och porös struktur, full av proteinkristaller som glittrar i solen likt ”små guldklimpar” – därav namnet. De salta och bittra smaktonerna hålls tillbaka för att ge plats åt sötma och umami.

”Guldklimp är en multitalang. Du kan använda den i mat, på bröd, på en ostbricka eller låta den stå i centrum – helt ensam. Osten passar dessutom utmärkt i det gröna köket, där den kan tillföra massor av umami till rätten”, säger Frida Ewertsson, gastronomiskt ansvarig på Arla Unika i Sverige.

Guldklimp är en så kallad Unika X-ost och serveras därför på utvalda restauranger i Sverige och Danmark. Den finns även att köpa i Arla Unikas butiker i Östermalmshallen i Stockholm, i Torvehallerne i Köpenhamn samt i Klostergade i Århus

Läs vidare

Kronfågel lanserar krispiga Chicken Nuggets Spicy

Kronfågels ätklara nyhet Chicken Nuggets Spicy kombinerar krispig tempura med smaker från chili, peppar och persilja.
kronfågel

Ökat intresse för meze – nya lanseringar från Salakis

Skånemejeriers varumärke Salakis lanserar Labneh och Ayran för att möta den ökande efterfrågan på meze.
Salakis

Skånemejeriers julklassiker är tillbaka

Skånemejerier presenterar årets julprodukter med smak av pepparkaka och kardemumma: Bravo Vinter, Pepparkaksfil och Vaniljyoghurt Pepparkaka.
Unknown

Skogaholm lanserar Julruta med smak av pepparkaka

Skogaholm Julruta är ett mjukt portionsbröd på tillfälligt besök med en pepparkakssmak som ska ge extra mycket julkänsla.
julruta

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker