Ny ost från Jämtland på nordiska stjärnkrogar

PUBLICERAD: 28 oktober 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Arla Unika lanserar ännu en ost tillverkad på mejeriet i Östersund, Guldklimp, som är varumärkets tredje svenska ost efter Koryfé och Hallands Himmel. Guldklimp är en grynpipig ost som först lagras i tolv månader och därefter mognadslagras i minst 16-18 månader för att få sin speciella smakprofil. Osten har en kompakt konsistens med en öppen och porös struktur, full av proteinkristaller som glittrar i solen likt ”små guldklimpar” – därav namnet. De salta och bittra smaktonerna hålls tillbaka för att ge plats åt sötma och umami.

”Guldklimp är en multitalang. Du kan använda den i mat, på bröd, på en ostbricka eller låta den stå i centrum – helt ensam. Osten passar dessutom utmärkt i det gröna köket, där den kan tillföra massor av umami till rätten”, säger Frida Ewertsson, gastronomiskt ansvarig på Arla Unika i Sverige.

Guldklimp är en så kallad Unika X-ost och serveras därför på utvalda restauranger i Sverige och Danmark. Den finns även att köpa i Arla Unikas butiker i Östermalmshallen i Stockholm, i Torvehallerne i Köpenhamn samt i Klostergade i Århus

Läs vidare

Lydén Distillery lanserar färdigblandad Dry Martini

Drajja är en färdigblandad Dry Martini på flaska från hantverksdestilleriet Lydén Distillery.
drajja

Froosh lanserar tre smoothies i fruktiga smaker

Froosh lanserar en trio av fruktiga smoothies i större förpackning på 750 ml.
Froosh

Apetit lanserar nyttigare snacks

Apetit utökar sitt sortiment av frysta grönsakssnacks med Buffalo Blomkålsvingar.
Apetit_Buffalo_Cauliflower_Wings

For Real! Foods uppdaterar receptet och får ny delägare

For Real! Foods tar in Food Pharmacy som delägare och uppdaterar receptet på sin vitkålsbaserade pizzabotten.
af7443297a7ec8bb_org

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado