Arla Unika lanserar ännu en ost tillverkad på mejeriet i Östersund, Guldklimp, som är varumärkets tredje svenska ost efter Koryfé och Hallands Himmel. Guldklimp är en grynpipig ost som först lagras i tolv månader och därefter mognadslagras i minst 16-18 månader för att få sin speciella smakprofil. Osten har en kompakt konsistens med en öppen och porös struktur, full av proteinkristaller som glittrar i solen likt ”små guldklimpar” – därav namnet. De salta och bittra smaktonerna hålls tillbaka för att ge plats åt sötma och umami.
”Guldklimp är en multitalang. Du kan använda den i mat, på bröd, på en ostbricka eller låta den stå i centrum – helt ensam. Osten passar dessutom utmärkt i det gröna köket, där den kan tillföra massor av umami till rätten”, säger Frida Ewertsson, gastronomiskt ansvarig på Arla Unika i Sverige.
Guldklimp är en så kallad Unika X-ost och serveras därför på utvalda restauranger i Sverige och Danmark. Den finns även att köpa i Arla Unikas butiker i Östermalmshallen i Stockholm, i Torvehallerne i Köpenhamn samt i Klostergade i Århus