FoodFacts får årets stipendium från Frixos stiftelse

PUBLICERAD: 26 oktober 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Sedan 2016 delar Frixos stiftelse ut ett stipendium till en entreprenör som främjar ett hållbart samhälle och motverkar utanförskap. Årets stipendiat är matdataföretaget FoodFacts, som har utvecklat en plattform för en mer hållbar och hälsosam matkonsumtion.

Familjeföretaget Fontanas grundare Frixos Papadopoulos startade sin stiftelse för att hjälpa och inspirera entreprenörer att våga tro på sin sak och fortsätta utveckla sina idéer. Varje år utses en stipendiat som verkar i stiftelsens anda.

Årets stipendiat matdataföretaget FoodFacts har utvecklat en molnbaserad plattform för intelligent matdata, där de kombinerar produktinformation, ingrediensanalys och olika oberoende datakällor. Resultatet är ett transparent verktyg som kan användas såväl av konsumenter som återförsäljare och varumärken. Målet är att det ska bli lättare att få tillgång till, förstå och fatta beslut kring information och data om mat.

”Vi är otroligt hedrade över att få ta emot detta stipendium som ett kvitto på att allt fler aktörer ser nyttan och möjligheterna med intelligent matdata. Vår mission är att öka transparensen i matsystemet och bidra med innovation som gynnar både planet och hälsa. Nu kommer vi att accelerera utvecklingen av vår plattform ytterligare för att tillgängliggöra vår matdata till allt fler företag och konsumenter”, säger Alexandra Ferreira, VD för FoodFacts.

Fontanas VD Loizos Papadopoulos, son till Frixos, motiverar stiftelsens val av stipendiat 2022:

”FoodFacts visar på ett brinnande engagemang och ett entreprenörskap som ständigt utvecklas. Företaget närmar sig en helhetslösning för att underlätta hållbara och hälsosamma val i handeln för den enskilda konsumenten. Man har redan utvecklat en smart app som gör de svåra valen enkla och som samtidigt ökar medvetenheten hos konsumenten. FoodFacts får in klokt klimat- och hållbarhetstänk i en mer hälsosam vardag. Vi stöttar gärna det här företagets nästa steg.”

Frixos insamlingsstiftelses ändamål är att stödja, främja och inspirera entreprenörskap i Sverige enligt två kriterier: Stipendiaten ska främja ett hållbart samhälle, såväl socialt och ekologiskt, som ekonomiskt. Stipendiaten ska också motverka all form av utanförskap i samhället, genom att främja integration och uppmuntra till mångfald som gynnar ökad tolerans och förståelse.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado