Här är de tre finalisterna i årets Änglamarkspris

PUBLICERAD: 19 oktober 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Tom Johansson och Emil Wasteson har grundat Hooked Foods, som är en av finalisterna i Änglamarkspriset 2022.

Årets tre finalister i Änglamarkspriset är utsedda och omröstningen pågår till den 6 november. En av finalisterna är Hooked Foods som utvecklar veganska produkter som ersätter fisk och skaldjur. De övriga finalisterna är vattenreningsföretaget Atium samt CleanSea, som rensar hav och kuster från plastskräp.

Änglamarkspriset premierar personer, organisationer eller initiativ som gjort särskilt värdefulla insatser inom svensk miljö och ekologi, eller har en hållbar idé med stor potential för framtida hållbarhetsnytta. I år går priset till unga eldsjälar mellan 20 och 30 år och de tre finalistena är Hooked Foods, Atium och CleanSea.

”Vi i juryn för Änglamarkspriset är mycket stolta över årets tre finalister som skapar stor hållbarhetsnytta inom så pass olika områden. Dessutom använder de sig av helt olika lösningar för att bidra till omställningen – med teknisk innovation genom konsumentmakt och som miljörörelse. Det visar att alla lösningar behövs för att möta vår tids utmaningar”, säger Charlotta Szczepanowski, juryns ordförande och styrelseordförande för Vi-skogen.

Hooked Foods, Stockholm:
Juryns motivering: Fisk som livsmedel har idag stora utmaningar med bland annat utfiskning och miljöproblem som till exempel övergödning. Hooked Foods har lyckats utveckla veganska produkter som kan ersätta fisk och skaldjur och som börjar ta plats i butikernas hyllor. Produkterna har stor potential för minskad miljöbelastning och stora möjligheter att få fler att välja vegansk mat.

Atium, Göteborg:
Juryns motivering: Kvicksilver och andra tungmetaller skapar stora problem, bland annat i våra sjöar och vattendrag. Atium har forskat fram ny teknik med enormt stora möjligheter att ta hand om dessa tungmetaller inom många olika områden. Att Atiums grundare och VD dessutom är en kvinna som slagit sig fram i en mansdominerad värld är ett plus.

CleanSea, Örebro
Juryns motivering: Eldsjälar som med små medel har lyckats skapa en effektiv rörelse som bidrar till ökat medvetande om nedskräpning. CleanSea genomför betydande insatser för att plocka upp och ta hand om plast på stränder och i havet där det finns enorma mängder plastskräp från när och fjärran. Dessutom bidrar de socialt genom att skapa arbetstillfällen för personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Omröstningen pågår till den 6 november. Därefter viktas juryns val och allmänhetens röster 50/50. Juryn består av representanter från Kooperativa Förbundet, familjerna Taube, Alfredson och Danielsson samt en extern representant. Vinnaren av Änglamarkspriset 2022 utses den 16 november vid en prisceremoni på Vår Gård i i Saltsjöbaden. Prissumman är 250 000 kronor.

Omröstningen sker här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1