Förädlingen av norrländska bär ska skalas upp med hjälp av en ny, mer hållbar teknik för frystorkning. Nordisk Bärinnovation ska vidareutveckla tekniken med stöd från Polarbrödsgruppen.
I norra Sverige finns gott om smak- och näringsrika bär. Genom frystorkning bibehålls smak och näringsämnen maximalt, men idag finns ingen storskalig produktion av frystorkade bär i Sverige. Största delen av de frystorkade bär som finns på marknaden importeras. Det vill Nordisk Bärinnovation ändra på. Bolaget, som bildades i september 2022, drivs av Jenny Berg och Erik Rosenbaum och verkar inom innovativ livsmedelsförädling.
”Vi har tagit fram ny innovation för frystorkning som är mycket mer energieffektiv än traditionella frystorkar. Den är fossilfri och drar 75 procent mindre el. Vi har testat den som en labbanläggning och nu tar vi nästa steg till en demoanläggning”, säger Erik Rosenbaum, som är delägare i Nordisk Bärinnovation.
Demoanläggningen för frystorkning ska byggas, testas och utvärderas under kommande sex månader. Därefter är målet att komma ut med frystorkade norrländska råvaror på marknaden. Polarbrödsgruppen går nu in och stöttar denna vidareutveckling.
”Vi är jätteglada att inleda samarbete med Nordisk Bärinnovation eftersom vi gärna vill stötta innovationer inom mat i norra Sverige och att använda bär som resurs känns väldigt spännande”, säger Karin Bodin, Polarbröds koncern-VD.