Fler norrländska bär ska förädlas genom frystorkning

PUBLICERAD: 18 oktober 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Det nybildade bolaget Nordisk Bärinnovation ska utveckla en mer hållbar teknik för frystorkning av bär med stöd av Polarbrödsgruppen.

Förädlingen av norrländska bär ska skalas upp med hjälp av en ny, mer hållbar teknik för frystorkning. Nordisk Bärinnovation ska vidareutveckla tekniken med stöd från Polarbrödsgruppen.

I norra Sverige finns gott om smak- och näringsrika bär. Genom frystorkning bibehålls smak och näringsämnen maximalt, men idag finns ingen storskalig produktion av frystorkade bär i Sverige. Största delen av de frystorkade bär som finns på marknaden importeras. Det vill Nordisk Bärinnovation ändra på. Bolaget, som bildades i september 2022, drivs av Jenny Berg och Erik Rosenbaum och verkar inom innovativ livsmedelsförädling.

”Vi har tagit fram ny innovation för frystorkning som är mycket mer energieffektiv än traditionella frystorkar. Den är fossilfri och drar 75 procent mindre el. Vi har testat den som en labbanläggning och nu tar vi nästa steg till en demoanläggning”, säger Erik Rosenbaum, som är delägare i Nordisk Bärinnovation.

Demoanläggningen för frystorkning ska byggas, testas och utvärderas under kommande sex månader. Därefter är målet att komma ut med frystorkade norrländska råvaror på marknaden. Polarbrödsgruppen går nu in och stöttar denna vidareutveckling.

”Vi är jätteglada att inleda samarbete med Nordisk Bärinnovation eftersom vi gärna vill stötta innovationer inom mat i norra Sverige och att använda bär som resurs känns väldigt spännande”, säger Karin Bodin, Polarbröds koncern-VD.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström