Svenskt Vin i samarbete med engelskt vin-universitet

PUBLICERAD: 16 september 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Solaris är den mest odlade druvan i Sverige. Den har visat sig fungera bra i det svenska klimatet och är resistent mot svampsjukdomar. Foto: Svenskt Vin

Det börjar närma sig skörd på de svenska vingårdarna och totalt beräknas de kommersiella vinodlarna i Sverige att producera omkring en halv miljon flaskor i år. I England, som också är ett relativt ungt vinland, produceras cirka 15 miljoner flaskor. Nu inleder branschorganisationen Svenskt Vin ett samarbete med det engelska vinuniversitetet Plumpton kring en forskningsstudie. 

Aldrig tidigare har det planterats så mycket vin i Sverige som under 2022. Dessutom har branschen aldrig varit så nära en möjlighet att kunna sälja sitt vin på gården som nu.

”Det är en fantastisk utveckling och framtidstro i vin-Sverige just nu. Befintliga vingårdar planterar nytt, samtidigt som det etableras nya vingårdar i stor skala. Vi i branschorganisationen Svenskt Vin vill stötta våra svenska vinproducenter på bästa sätt och därför har vi under 2022 inlett ett samarbete med Plumpton College för att djupdyka i vår ”svenska” druva Solaris, säger Sveneric Svensson, ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin.

Flera svenska vinodlare tar sedan tidigare in expertkunskap från den gamla vinvärlden. För att få ännu djupare kunskap om Sveriges mest odlade druva ”Solaris” har Svenskt Vin inlett ett samarbete med det engelska vin-universitetet Plumpton. Just nu befinner sig Thomas Bailey, tredjeårselev vid Plumpton i Sverige för att göra en forskningsstudie som går ut på att kartlägga utvecklingen av druvans aromer i dess olika mognadsstadier. Han deltar under skörden på fyra svenska vingårdar; Särtshöga Vingård, Stora Boråkra Vingård, Flyinge Vingård och Klagshamns Vingård.

”England har blivit en mycket framstående nation främst för mousserande viner med mycket högklassiga viner. Vi har en hel del gemensamt, men de har ett försprång på ungefär tio år och vi tror att vi kan lära oss mycket genom samarbetet. Syftet med forskningsstudien är att få en djupare förståelse kring vilka aromer som produceras i druvan vid olika mognadsstadier. Detta för att i detalj veta exakt när druvan har sin högsta potential för att tillverka ett mousserande vin och ett stilla vin”, säger Niclas Albinsson, vinproducent på Särtshöga Vingård och initiativtagare till samarbetet.

Idag är Sverige det enda landet i EU där gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker är totalförbjudet. Frågan är nu utredd för tredje gången och med en ny regering på plats har vinbranschen stora förhoppningar på ett positivt utfall.

”Vi har aldrig sett så stor investeringsvilja i svensk vinodling som i år och blir gårdsförsäljning tillåtet kommer det att få svensk besöksnäring att blomstra, samtidigt som nya arbetstillfällen kommer att skapas”, säger Sveneric Svensson.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland