Lantmännen investerar i anläggning för ärtprotein

PUBLICERAD: 12 september 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Investeringen om drygt 1 miljard kronor i en ny storskalig produktionsanläggning för ärtprotein i Lidköping stärker Lantmännens ledande position inom växtbaserade proteiner.

Nu påbörjar Lantmännen detaljprojekteringen av en ny storskalig produktionsanläggning i Lidköping. Vid fullt utnyttjande kommer anläggningen att ha betydande industriell kapacitet att förädla ärtor till ett högkoncentrerat ärtproteinisolat samtidigt som restströmmar sammankopplas med befintliga bioraffinaderier.

Miljardinvesteringen, som delfinansieras av Naturvårdsverket genom Klimatklivet, skapar nya förutsättningar för svenska lantbrukare att odla ytterligare en gröda i växtföljden och har, enligt Lantmännen, flera fördelar för miljö och klimat.

”Den här investeringen är en viktig byggsten som stärker vårt erbjudande inom livsmedelsingredienser. Genom den befäster Lantmännen sin position som den ledande aktören inom växtbaserade proteiner”, säger Lars-Gunnar Edh, chef för division Energi.

”Marknaden har visat hög tillväxttakt under många år i rad och synergierna med den befintliga produktionen i Lidköping och bioraffinaderierna i Norrköping och Kimstad är många. Ärtan är dessutom en bra gröda att ha i växtföljden och är, för klimatet, ett viktigt substitut till den importerade sojabönan.”

Proteinisolatet kommer att kunna användas för exempelvis proteindrycker, proteinbars, mejerisubstitut, bröd och köttanaloger.

”Det här är ytterligare en viktig investering för svensk livsmedelsförsörjning och en milstolpe i vår strategi för att ta ansvar från jord till bord. Den är bra för våra medlemmar, aktiva svenska lantbrukare, för livsmedelsproducenter – och för konsumenterna som kommer få fler svenska och hållbart framställda produkter att välja bland”, säger Magnus Kagevik, VD och koncernchef på Lantmännen.

Klimatklivet är en del av Europeiska Unionens investeringsprogram NextGenerationEU.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland