Gordon Delivery utvecklar eldriven kylbil för stadsmiljö

PUBLICERAD: 2 augusti 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Gordon Delivery levererar kyld mat och medicin som e-handlas på nätet. För att minska klimatpåverkan, som utsläpp och buller från transporter, utvecklar företaget en eldriven kylbil, som är specialbyggd för kylda och frysta matleveranser i stadsmiljö. I sommar testas den i Stockholm. 

Gordon Delivery har tillsammans med ett elfordonsföretag tagit fram den specialbyggda kylbilen PRO Litium MAX, som är utformad för att klara kylda transporter med ren eldrift – vilket innebär särskilda utmaningar: Lastutrymmet behöver vara isolerat och det krävs ett stort batteri för att både driva bil och kylaggregat, vilket är utrymmeskrävande och ger hög extravikt som påverkar lastkapacitet och räckvidd.

”Vår nya eldrivna kylbil har en räckvidd som klarar runt 75 hemleveranser i citymiljö på en laddning. Dess storlek gör den perfekt för hemleveranser i city då den är liten nog för smågator och trånga parkeringar, samtidigt som den har lastkapacitet på hela ett ton”, säger Elion Najim, Fleet Manager på Gordon Delivery.

Bilen testas nu under sommaren för hemleveranser i Stockholm. Därefter planeras en beställning av ytterligare 20 elkylbilar som kan tas i trafik i Stockholm, Göteborg och Malmö under hösten.

”Sortering, lastning, körning med mera kommer att utvärderas för att säkerställa att leveranserna håller rätt temperatur i en obruten kylkedja. Utifrån det kommer vi att justera kylbil och processer för att kunna använda modellen för en majoritet av våra stadsleveranser”, säger Martin Lagerlöf, Business Excellence Manager på Gordon Delivery.

Målet är att 30 procent av Gordon Deliverys cityleveranser i Sverige ska vara eldrivna i slutet av året och att 100 procent av cityleveranserna ska vara eldrivna 2025.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206