Livsmedelsproducenternas kostnader ökade 23% i maj

PUBLICERAD: 29 juni 2022
UPPDATERAD: 21 februari


SCB rapporterar om de största kostnadsökningarna för svenska livsmedelsproducenter sedan man började mäta 1991. Livsmedelsföretagen kräver nu snabba åtgärder från dagligvaruhandels och Systembolagets sida.

Enligt SCB:s producentprisindex (PPI) uppgick de svenska livsmedelsproducenternas kostnadsökningar under maj månad till 23 procent (årstakt), vilket et är den högsta noteringen någonsin. Sedan juli månad 2021 har kostnadsökningarna varit tvåsiffriga varje enskild månad. Som jämförelse har snittet på den månatliga kostnadsökningen för livsmedelsindustrin sedan 1992 varit två procent (enligt PPI).

”Vi har i drygt ett års tid i konjunkturbrev och debattartiklar varnat för den extrema kostnadskris som våra medlemsföretag har drabbats av. Branschen är van vid att hantera stora kostnadsförändringar på råvara, men vi har aldrig i modern tid sett två- till tresiffriga kostnadsökningar på allt annat som också krävs för att producera mat och dryck. Det här är en exempellös situation och den kräver snabba åtgärder, inte minst från dagligvaruhandelns och Systembolagets sida”, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

”Det är ingen som vill se kraftigt ökade livsmedelspriser. Livsmedelsbranschen är extremt konkurrensutsatt och väldigt priskänslig. Men tyvärr måste priserna öka. Producenterna har ingen möjlighet att på egen hand hantera eller effektivisera bort de här rekordstora kostnadsökningarna. Vi är förbi den punkten sedan länge. Vi vädjar därför till livsmedelskedjorna att snabbt utöka möjligheterna till prisjusteringar. Vi vill även vädja till konsumenterna att fortsätta välja svenska livsmedel. De kan vara lite dyrare men givet deras höga kvalitet så är de fortfarande mycket prisvärda.”

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår