Matsvinnet skulle minska genom planerade matinköp

PUBLICERAD: 27 juni 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Var tredje person i Sverige uppger att de skulle slänga mindre mat om de planerade sina matinköp, det visar en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Mathem. För drygt var femte skulle planerade matinköp minska matsvinnet med så mycket som 50 procent.

När Mathem låter Sifo undersöka svenskarnas matsvinn visar resultatet att var tredje (33%) skulle minska sitt svinn genom att planera sina matinköp. Drygt varannan (54%) uppger att matsvinnet skulle kunna minska med en fjärdedel och var femte (22%) att det skulle minska med så mycket som 50 procent. Fler kvinnor (54%) än män (51%) och fler i åldersgruppen 16-34 år (41%) än de i åldersgruppen 56-79 år (23%) svarar att planerade matinköp skulle få dem att slänga mindre mat.

Undersökningen visar också att fler av dem som handlar mat online alltid planerar sina inköp (33%) än de som handlar i fysisk butik ((28%).

”Många har säkert upplevt att matvaror som köpts spontant inte används och behöver slängas när de blir dåliga. Att lägga lite tid på att planera veckans måltider och att handla matvaror därefter kan vara väl investerad tid som både underlättar vardagspusslet och minskar matsvinnet”, säger Johan Gertell, sälj- och marknadsdirektör på Mathem.

Undersökningen visar vidare att fler boende i lägenhet (38%) än i villa eller radhus (27%) tror att de kan minska sitt matsvinn genom planerade matinköp. Sifforna skiljer sig även bland storstäderna: 42 procent av malmöiterna anser att planerade matinköp skulle minska deras matsvinn, jämfört med 37% av göteborgarna och 31 procent av stockholmarna.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under 1-4 april 2022. Totalt intervjuades 1079 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker