Ica lanserar vertikalt odlade färska kryddor

PUBLICERAD: 23 juni 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Ica har tillsammans med Oh My Greens tecknat avtal för en megafarm med färska kryddor från en helt ny vertikalodlingsanläggning i Söderfors, mellan Gävle och Stockholm. Ica-kryddorna odlas inomhus i ett kontrollerat system i en outnyttjad äldre ombyggd industrilokal, med förnybar el från vindkraft och ett recirkulerande optimerat vatten- och näringssystem.

Utvecklingen av kontrollerad inomhusodling öppnar upp för att året runt ge stabila odlingsförhållanden och jämn kvalitet över året. Vertikalodling inomhus med LED-belysning ger goda förutsättningar att anpassa odlingen efter växternas behov.Varje planta får på detta sätt rätt mängd ljus, näring och vatten för att oavsett tidpunkt på året alltid hålla en jämn kvalitet och smak. Genom att odla på höjden i flera våningar utnyttjas markytan effektivt och eftersom örterna odlas i befintliga lokaler har ingen ny odlingsmark tagits i anspråk. Volymen kommer att uppgå till 2,7 miljoner krukor årligen.

”Inom Ica jobbar vi kontinuerligt med innovationer och strävar efter att vara en drivande part i att utveckla framtidens matsystem. Att ta steget in i detta slutna system med vertikalodlade kryddor gör att vi säkrar varuförsörjningen och ambitionen framåt är att öka andelen svenskt och lokalt på våra hyllor”, säger Jonas Andersson, chef för affärsområdet frukt, grönt och blommor på Ica Sverige.

Om anläggningen:
• Använder befintlig lokal och tar ingen ny odlingsmark i anspråk
• Energieffektiv LED-belysning används i odlingarna
• 100 procent förnybar el från vindkraft
• IP Sigill klimatcertifierad odling
• Recirkulerande näringslösning ger goda möjligheter att begränsa vattenanvändningen
• 14 olika kryddsorter i sortimentet

Kryddorna levereras till Ica-butiker norr om Avesta från lagret i Borlänge.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Restauranger ska kunna informera om köttets ursprung

Den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för restauranger och andra storhushållsverksamheter att kunna informera gäster om ursprungsland för det kött som serveras.
ursprung

Gordon Circular ska utvecklas för offentlig sektor

Gordon har tillsammans med projektpartners beviljats 2 miljoner från Vinnova för att utveckla en cirkulär förpackningslösning för hemleveranser av livsmedel inom offentlig sektor.
gordon

DUG Foodtech får patent för sitt veganska köttalternativ

Svenska patent- och registreringsverket avser att godkänna DUG Foodtech AB:s patentansökan "Meat analogue".
tornberg

Skånemejerier signerar Klimatkontrakt Malmö

Skånemejerier har skrivit ett klimatkontrakt med Malmö stad som ska driva på den gröna omställningen och bidra till ett klimatneutralt Malmö år 2030.
DSC06052