Arvid Nordquist bygger nytt kafferosteri i trä

PUBLICERAD: 17 juni 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Arvid Nordquist bygger tillsammans med Järfälla kommun den första moderna svenska kombinerade industri- och kontorsbyggnaden i trä. 2025 ska det nya kafferosteriet i Jakobsberg utanför Stockholm stå klart med.

Det nya kafferosteriet är placerat i Jakobsberg, norr om Stockholm, mellan Gamla Enköpingsvägen och E18. Projektet sker i nära samverkan med Järfälla Kommun, Sagax och Eppens Arkitektur. Träbyggnaden kommer på olika sätt att använda modern teknik för att hushålla med resurser och ge minimal miljöpåverkan.

”Vi bygger ett modernt och resurseffektivt kafferosteri som bland annat kommer att kunna föra tillbaka överskottsvärme från rostningen av kaffebönorna till verksamheten. Det är en viktig del i vårt långsiktiga hållbarhetsarbete som inkluderar allt från hållbart certifierade bönor, cirkulära förpackningar till att välja rätt lösning för ett rosteri med minimala utsläpp”, säger Peter Dannqvist, logistikdirektör på Arvid Nordquist.

Anders Nordquist, VD på Arvid Nordquist, säger att det känns värdefullt att få använda träd på ett hållbart sätt även på hemmaplan:

”Genom att välja trä minskar vi koldioxidutsläppen kopplade till bygget väsentligt och därmed minskar vi vår klimatpåverkan, samtidigt som vi bidrar till en mer trivsam arbetsmiljö. Vi har sedan mer än 10 år tillbaka arbetat med att reducera utsläppen i hela värdekedjan och klimatkompenserat för dem som återstår genom trädplantering, därför känns det värdefullt att nu också få använda träd på ett hållbart sätt här hemma i hjärtat av vår verksamhet”, säger Anders Nordquist

Att bygga själva kafferosteriet i trä har ställt speciella tekniska krav på lösningarna. I den 24 meter höga rosthallen finns specialutformade takstolar för att kunna skapa fri golvyta och samtidigt bära upp de väldiga lasterna från den tekniska utrustningen.

”Vi har inte hittat några andra jämförbara träbyggnader med den här typen av volym och därför har vi skapat innovativa lösningar tillsammans med några av Sveriges främsta experter på träkonstruktioner, det här visar att det går att bygga mer ambitiösa industrilokaler i trä än vad som hittills gjorts”, säger Arvid Jansson på Eppens Arkitektur.

Arvid Nordquist har i över 60 år haft sitt rosteri i Solna, men i takt med att företaget vuxit ur de befintliga lokalerna började man söka efter mer ändamålsenliga lokaler som passar planerna för framtiden. Den befintliga hyresvärden i Solna, Sagax, är också en partner i det nya projektet och arbetar tillsammans med Arvid Nordquist för att bygga och ansvara för den nya lokalen.

”Vi har haft ett långsiktigt partnerskap som nu även sträcker sig långt in i framtiden, där vi tillsammans skapar bästa möjliga förutsättningar för det nya kafferosteriet. Vi är stolta över att vara med och bidra till att skapa förutsättningar för en hållbar arbetsplats, att bygga i trä har många fördelar utöver minskade klimatutsläpp. Det minskar transporter, blir en bättre byggarbetsplats och kortar byggtiden på plats. Det ska bli spännande att sätta igång”, säger Pelle Fochsen på Sagax.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado