Paulig investerar i holländsk producent av växtbaserad ost

PUBLICERAD: 17 maj 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Pauligs riskkapitalgren PINC investerar, tillsammans med Rockstart, i det nederländska startup-företaget Willicroft som producerar växtbaserade alternativ till ost.

Willicroft har samlat in 20 miljoner kronor i finansieringsrundan som ska hjälpa företaget att expandera till nya marknader i Norden, Storbritannien och Tyskland.

”Willicroft har det absolut godaste växtbaserade ostsortimentet som vi har smakat. Produkterna har en mer hälsosam och hållbar ingredienslista än de flesta alternativ på marknaden och drivs av ett starkt team i Europa. Vi är mycket nöjda med investeringen och ser fram emot deras tillväxtresa. Paulig vill ju bygga en ny, hållbar matkultur som verkar för planetens välbefinnande och investeringen i Willicroft stödjer det målet,” säger Marika King, chef för PINC.

Willicroft erbjuder ett stort sortiment av vegetariska alternativ till både mjukost och hårdost som tillverkas enligt traditionell teknik i kombination med klimatvänliga ingredienser. Företaget är en av de första ostproducenterna i Europa som använder bönor och baljväxter som bas i sina produkter. De har lagt särskild vikt vid smak och konsistens och att det ska klara en hållbar och skalbar produktion. Willicroft samarbetar med lantbrukare i att odla hållbara och lokalproducerade ingredienser, som till exempel vita bönor.

”Vårt nya sortiment har en bas av bönor som genererar upp till fem gånger mindre koldioxid än de mjölkbaserade alternativen. Med den nya finansieringen på plats kan vi introducera vårt goda sortiment av växtbaserad ost till tre nya marknader: Norden, Storbritannien och Tyskland. Dessutom kan vi stärka vår kompetens med erfarna medarbetare och fortsätta arbetet mot vårt mål att bli världens första nettopositiva växtbaserade osttillverkare. Vi ser att våra nya investerare kan öppna flera nya marknader för oss och påskynda utvecklingen av våra produkter” säger Brad Vanstone, Willicrofts medgrundare och VD.

PINC ledde finansieringsrundan på 20 miljoner kronor tillsammans med Rockstart, en global aktör med fokus på tidiga investeringar i startup-företag. Döhler och Feast Ventures deltog som medinvesterare.

”Willicroft tar växtbaserade mjölkalternativ till en ny nivå. Förutom tillverkning av smakrika produkter så hjälper företaget jordbrukare med övergången till hållbar produktion genom att skapa en lokal produktionskedja där man kan undvika intensiv odling av en enda gröda (så kallad monocropping) och ingredienser med hög förädlingsgrad. Under de senaste åren har Willicroft samlat på sig mer kunskap om sina konsumenter och deras miljöpåverkan. Nästa fas blir att använda dessa lärdomar när de nu växlar upp,” säger Mark Durno, delägare i AgriFood, Rockstart.

Willicroft drivs från Amsterdam där man tillverkar sin växtbaserade ost. Företaget startades som en gård med mejerirörelse i Storbritannien 1957 och lanserades i Amsterdam 2018 som växtbaserad osttillverkare. Willicroft är det första företaget i Europa som har tilldelats en B Corp-certifiering för sin växtbaserade osttillverkning, och fokuserar på att skapa miljösäkra växtbaserade alternativ som ska vara lika goda som de produkter man ersätter.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado