Zeta lanserar tre nya ostar: En svensk grillost med medelhavstouch gjord av komjölk samt de italienska Burrata gjord på buffelmjölk och en rökt Scamorza.
Svenska folket älskar att grilla, inte minst ost. Sverige är det land som utanför ursprungslandet Cypern har tagit till sig den stek- och grillvänliga osten halloumi allra bäst, men alla gillar inte den speciella smak som de cirka 30 procenten får- och getmjölk i halloumi ger. Därför erbjuder Zeta nu Svensk Grillost tillverkad av komjölk med en fyllig men något mildare och rundare smak än en klassisk halloumi. Sältan är balanserad och textur och utseende påminner på många sätt om det cypriotiska originalet.
Förutom att grilla eller steka i bit och avnjuta tillsammans med en sallad eller på en matig smörgås är svensk grillost även perfekt som matlagningsost, till exempel i en vegetarisk stroganoff eller bolognese.
Zeta Burrata med buffelmjölk följer efter Zetas tidigare lanseringar – burrata av komjölk samt burrata med tryffel. Burrata, som betyder krämig eller smörig, består av ett skal av mozzarella-ostmassa, det som italienarna kallar pasta fillata, med ett innehåll av grädde och strimlad ostmassa. I denna nyhet är ytskiktet av buffelmjölk, medan det krämiga innanmätet är gjort av buffelmozzarella och grädde från komjölk. Burrata med buffelmjölk levereras i en förpackning med fyra små ostar á 50 gram. De passar fint att servera med en fruktig olivolja, svartpeppar och lite salt, men även på en rykande varm pizza eller i bitar på en tomatsallad eller nygrillade persikor.
Scamorza är en ost som har sitt ursprung i södra Italien. Den är, precis som mozzarella, en pasta filata-ost, det vill säga att ostmassan har bearbetats med varmt vatten och att den har fått mogna i den egna vasslen. Därefter får den hänga och torka och får då sin typiska päronform och en något mer fast textur än till exempel mozzarella. Zetas variant är en Scamorza affumicato, alltså en rökt scamorza. Rökningen, som görs med spån från olika träslag, ger ytan en ljust brun färg och osten en mild röksmak. Vid upphettning smälter scamorza jämnt och långsamt, vilket gör den utmärkt till gratinering och att riva över ugnsbakade grönsaker. Prova också att smälta scamorza över grillat kött, fisk eller kyckling. Den kan även ersätta bacon eller pancetta på pizza eller i pasta för den som vill äta lakto-vegetariskt.