Cloetta ska växa med en ny fabrik i Nederländerna

PUBLICERAD: 12 maj 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Cloetta planerar att uppgradera sitt fabriksnätverk inom godistillverkning för att stärka sin position som ett ledande konfektyrföretag i Europa. Planerna omfattar etableringen av en ny modern fabrik i Nederländerna som ska stå klar under 2026. Samtidigt planerar Cloetta att stänga de tre konfektyrfabrikerna i Turnhout, Belgien, och Roosendaal, Nederländerna.

Efter en strategisk översyn planerar Cloetta att uppgradera sitt fabriksnätverk inom godistillverkning. Planerna inkluderar etableringen av en ny fabriksanläggning för att främja ytterligare tillväxt i framförallt marknaderna utanför Norden, möjliggöra väsentliga kostnadsbesparingar och samtidigt reducera växthusgasutsläppen. Den nya anläggningen skulle etableras i Nederländerna med byggstart under 2023 och stå färdig under 2026.

Enligt Cloettas VD Henri de Sauvage-Nolting skulle en modern fabriksanläggning utgöra grunden till en högkvalitativ och konkurrenskraftig konfektyrtillverkning och borga för framtida expansion:

”En sådan investering skulle bidra till en betydande förflyttning mot vårt långsiktiga lönsamhetsmål och vårt engagemang för Science Based Targets-initiativet. Samtidigt skulle dessa potentiella förändringar påverka många av våra kollegor och vi kommer att stödja dem i denna process.”

Förslaget förväntas generera en årlig ökad EBIT på 160 till 180 miljoner kronor. Satsningen skulle innebära en total engångskostnad på upp till 100 miljoner kronor netto och investeringar på totalt cirka 2,5 miljarder kronor under de kommande fyra åren.

Totalt skulle ungefär 350 anställda i Belgien och Holland påverkas av förslaget, varav majoriteten skulle erbjudas en anställning i den nya fabriken. Cloetta kommer att inleda överläggningar med European Works Council och de lokala fackföreningarna.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado