Klart med storsatsning på stadsodling av grönsaker

PUBLICERAD: 10 maj 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Nu är det klart att green tech-företagen Agtira AB och Greenfood Fresh Produce Int’l AB kommer att dra i gång en gemensam storsatsning på urban farming. Satsningen innebär att man siktar på att etablera grönsaksodlingar på minst ett tiotal platser i Sverige de närmaste tre åren.

Agtira och Greenfood har tecknat ett ramavtal, som innebär att arbetet med att etablera Agtiras system med Urban Farming nu drar igång på ett stort antal platser i Sverige, främst i storstäderna. Ramavtalet är inte tvingande men syftar till att minst tio odlingsanläggningar ska byggas och sättas i drift bara inom de närmaste tre åren på strategiskt utvalda platser. Målsättningen är att dessa system ska generera en omsättning om 50-100 miljoner kronor årligen.

Allt som produceras i dessa växthus kommer att marknadsföras och säljas till kunder inom livsmedelsbranschen av Greenfood. Nytt är att alla produkter kommer att säljas och marknadsföras under det gemensamma varumärket ”City Greens”, som nyligen har registrerats. Det handlar i första hand om vertikalodlade gurkor men planerna omfattar även andra grönsaker och bär, baserat på vad som är affärsmässigt och praktiskt möjligt.

”Jag är fantastiskt glad över att vi fått det här ramavtalet på plats! Det här är det största och viktigaste avtalet som Agtira tecknat sedan vi startade. Det här innebär att vi kommer att kunna expandera stort de kommande åren”, säger Mattias Gemborg, VD på Agtira.

Genom Greenfoods nationella distributionsnät och partners med butikskedjor, enskilda butiker samt restauranger över hela landet öppnas nu plötsligt en helt ny marknad för Agtira.

”Tillväxtpotentialen för oss är enorm. Agtiras marknad kommer att öka kraftigt genom det här avtalet, samtidigt som det verkligen är win-win för både Agtira och Greenfood”, säger Mattias Gemborg.

Han konstaterar att de båda green tech-företagen har många gemensamma nämnare, inte minst den hållbara inställningen, som genomsyrar hela verksamheten.

”Den här teknologin är en del av framtiden. Satsningar på digitalisering och ny teknik är avgörande för Greenfoods konkurrenskraft och för att skapa en ännu mer hållbar verksamhet. Genom vertikal odling, kortare transportsträckor och klimatsmart teknik kan vi tillsammans med Agtira erbjuda kunderna goda produkter som producerats på detta hållbara vis”, säger Ted Stenshed, VD för affärsområdet Greenfood Fresh Produce.

Samarbetet innebär inte att Agtiras ambitioner att etablera sig i anslutning till livsmedelsbutiker läggs på is, enligt Mattias Gemborg:

”Det arbetet fortsätter med full kraft. Intresset för våra odlingssystem är fortsatt mycket stort och vi har många diskussioner på gång med olika handlare.”

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado