Nu är de tre finalisterna till årets Livsmedelspris utsedda. Livsmedelspriset har delats ut av Livsmedel i fokus sedan 1964 och vinnaren koras traditionsenligt på Livsmedelsdagarna i Tylösand, som i år arrangeras den 7-9 september.
Efter avslutad nomineringsfas har juryn valt ut tre finalister till Livsmedelspriset 2022 med följande motiveringar:
Bengt Persson
Bengt Persson är en visionär och pionjär inom hållbar cirkulär livsmedelsproduktion. Han har skapat den första svenska proteinfabriken, hett efterlängtad av den svenska marknaden. Tidigare har han byggt upp FoodHills i Bjuv och nu proteinfabriken GroPro, där man anrikar protein från svenskodlade baljväxter via en ny teknik och en process helt utan kemikalier. Den förbrukar dessutom endast en femtedel av energin i traditionell proteinanrikning.
…….GroPro´s proteinfabrik möjliggör en ökad svensk baljväxtodling vilket minskar vår import av proteinkoncentrat, möjliggör en expansion på en växande vegetabilisk marknad och bidrar till en robustare svensk livsmedelsförsörjning. Med god blick för planetens behov och marknadens möjligheter har Bengt Persson lagt grunden för en mer hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion.
Coop Sverige för Coops hållbarhetsdeklaration för livsmedel
Det ska vara enkelt att välja hållbart i matbutiken. Med hjälp av en hållbarhetsdeklaration underlättar Coop för både konsumenter och inköpsavdelning att göra mer hållbara val. Hållbarhetsdeklarationen, som bygger på Hållbar livsmedelskedjas tio utvalda parametrar, hjälper också inköpare på Coop och produktutvecklare på livsmedelsföretag att utveckla mer hållbara sortiment över tid. Hållbarhetsdeklarationen är ett kraftfullt verktyg som banar väg för en systemförändring i större skala och förhoppningen är att göra hållbarhetsdeklarationen till en branschstandard, men Coop var modiga och tog första steget mot en mer hållbar livsmedelskonsumtion och produktion. Coop har släppt regelverket fritt, för alla som vill ta del av och använda, vilket uppskattas av många.
Svenskmärkning AB
Genom Från Sverige-märkningen samarbetar hela den svenska livsmedelsbranschen för att utveckla och stärka den svenska livsmedelsproduktionen, öka självförsörjningsgraden och säkra produktionen och jobben för framtiden.
Vikten av Från Sverige-märkningen och samarbeten, har tydligt aktualiserats under pandemiåren och under de oroliga tider som råder i världen. Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige har på kort tid gjort det enkelt för konsumenten att göra ett medvetet val av svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Märkningen gör att företagen kan visa att deras produkter är svenskproducerade och uppfyller kriterierna odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige, vilket i sin tur hjälper handeln att tydligt lyfta svenskproducerade varor, laddade med svenska mervärden. Det har visat sig att företag anpassar såväl produktutveckling som ingrediensval för att få möjlighet att använda märket.
Vinnaren av Livsmedelspriset 2022 kommer att utses på Livsmedelsdagarna den 8 september. Juryn består av styrelsen i Livsmedel i fokus.
Fakta om Livsmedelspriset
Nätverket Livsmedel i fokus delar sedan 1964 årligen ut Livsmedelspriset till personer, organisationer eller företag som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling.