175 år av pionjäranda, nyfikenhet och outsläcklig törst efter utveckling. Carlsbergs historia bygger på en lång tradition av innovation och en vilja att med forskning utveckla konsten att brygga öl. För att fira Carlsbergs 175-års-jubileum lanseras nu Anniversary Beer, en exklusiv Brut Beer med smak av yuzu, grapefrukt och rosenvatten.
Från ett litet lokalt hantverksbryggeri i Köpenhamn till kommersiellt bryggeri med världens första industriella forskningslaboratorium. Carlsberggrundaren J.C Jacobsens resa från hemmabryggare till framgångsrik ölvisionär placerade tidigt både honom och Carlsbergs bryggeri på kartan för forskning och innovation. Inte minst genom upptäckten av den rena lagerjästen, ”Saccharomyces Carlsbergensis”, och utvecklingen av PH-skalan.
I år är det 175 år sedan Jacobsen påbörjade Carlsbergs resa. Hans pionjäranda har under alla dessa år inspirerat efterföljande bryggmästare att fortsätta utveckla världens förmodligen godaste öl. För att fira Carlsbergs 175-års-jubileum lanseras nu en exklusiv Brut Beer i limiterad upplaga – Anniversary Beer.
”På Carlsberg strävar vi hela tiden efter att utvecklas för att kunna erbjuda nya och förbättrade smakupplevelser. Tanken bakom jubileumsölet var att skapa en elegant öl långt från de många humlebomberna. En lite annorlunda öl för speciella tillfällen”, säger bryggmästare Helena da Silva Friis från Carlsbergs Forskningslaboratorium.
Anniversary Beer är en låghumlad Brut Beer brygd med vetemalt, och därefter fermenterad med Montrachet-jäst. Resultaten är ett unikt, aromatiskt och krispigt öl med tydliga mineraltoner och inslag av grapefrukt, yuzu och rosenvatten.
”Med Anniversary Beer vill vi hylla vår anfader och alla efter honom som har verkat för att utveckla konsten att brygga öl. Ölet är komplext att brygga, men med dess subtila och balanserade smaker välkomnande för finsmakaren såväl som novisen”, avslutar Helena Friis.
Anniversary Beer kommer i en upplaga om 2000 flaskor och säljs på Systembolaget med start 22 april.