6 av 10 svenskar oroliga för minskad matproduktion

PUBLICERAD: 6 april 2022
UPPDATERAD: 21 februari

LRF uppmanar konsumenter att titta efter Från Sverige-märket när de handlar.

En ny Novus-undersökning visar att 6 av 10 svenskar är oroliga över att den svenska matproduktionen minskar på grund av Rysslands invasion av Ukraina och att 7 av 10 anser att det är regeringens ansvar att säkra den svenska försörjningstryggheten.

Undersökningen, som gjordes på uppdrag av LRF, visar även att 8 av 10 svenskar är beredda att betala mer för att köpa svensk mat och därmed bidra till att stärka försörjningstryggheten

Det redan historiskt höga kostnadsläget för lantbruket har skenat ytterligare efter Rysslands invasion av Ukraina, vilket får till följd att allt fler bönder avvecklar eller minskar sin produktion, skriver LRF.

”Med tanke på att vi i Sverige har ett av världens absolut mest hållbara matproduktion, ett klimat som gör att vi inte behöver använda växtskyddsmedel i samma utsträckning som andra länder, jordar som håller världsklass, djurlagar som är ett föredöme i EU och är i framkant vad gäller klimatsmarta lösningar så ser vi flera anledningar till att just vi i Sverige bör öka vår matproduktion. Sverige, och världen, har inte råd med att jordbruksländer som Sverige endast har en självförsörjningsgrad på 50 procent”, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström.

Han ger följande fyra konkreta råd för att öka Sveriges matproduktion:
1.Du som konsument: Titta extra noga efter Från Sverige-märket när du handlar. Se dina inköp som en investering i att stärka den svenska försörjningstryggheten.
2. Du som butikschef: Fronta svenska produkter och se dem som en del i den lokala samhällsutvecklingen.
3. Till dig som riksdagsledamot: Driv frågor och fatta beslut som stärker den svenska självförsörjningsgraden på kort och lång sikt.
4. Till kommunala beslutsfattare: Säkerställ att ni köper in svensk mat i den offentliga upphandlingen trots att kostnaderna ökar, så att både våra unga och äldre får bra och hållbart producerad mat både nu och i framtiden.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Frida Carlsson blir ny chef för Arlas avdelning för jordbruks- och medlemsfrågor i Sverige. Hon tillträder efter sommaren.
Frida Carlsson

Saveggy tar in 20 miljoner från investerare

Saveggy har utvecklat en ätbar växtbaserad beläggning som ersätter plasten på gurka. Nu siktar bolaget på lansering i industriell skala.
bd40b94b513bbcc2_org

Kockens upphör som bolag – blir en del av Culinar

Sveriges Stärkelseproducenter Förening har beslutat att fusionera Kockens AB med Culinar Sverige AB.
B7025175

Ny rapport: Större kaka men mindre bit

Idag går cirka 13 procent av hushållens utgifter till livsmedel, vilket kan jämföras med 44 procent i början av 1900-talet.
Skärmavbild 2024-04-18 kl. 08.29.58