Nu uppdaterar MAX sina halloumiburgare till Grilloumiburgare. Grilloumi produceras av mjölk från norrländska gårdar och har 50 procent lägre klimatpåverkan än den importerade halloumin.
När MAX halloumiburgare lanserades i januari 2016 blev den snabbt en favorit bland gästerna. Det långa samarbetet med Fontana som leverantör av halloumi har lett fram till Grilloumin som tillverkas hos Norrmejerier i Umeå. Klimatavtrycket på Grilloumi motsvarar åtta kilo Co2e (koldioxidekvivalenter) per kilo ost, vilket är minst 50 procent lägre än för halloumins 16-20 kilo Co2e per kilo.
”Vår nya Grilloumi är gjord på komjölk och är därför lite mindre syrlig och har bra avvägd sälta som gör att smakupplevelsen blir grym. I stort är den lik halloumiburgaren i smaken, men det är i de små nyanserna skillnaderna framträder och jag är väldigt nöjd med resultatet. När det kommer till hållbarhet är skillnaderna desto större eftersom Grilloumi har 50 procent mindre klimatpåverkan”, säger Jonas Mårtensson, som är chefskock på MAX Burgers.
Det minskade klimatavtrycket kommer främst från att mjölkproduktionen, som har lägre klimatpåverkan i Sverige än på Cypern, men också från kortare transporter. Själva Grilloumi-burgaren, inklusive alla ingredienser, har ett klimatavtryck på 0,8 CO2e jämfört med Halloumiburgaren som har 1,2 CO2e.
Bytet till Grilloumi innefattar samtliga av MAX burgare som samtidigt också får nya namn där halloumi byts ut till Grilloumi. Även i dagligvaruhandeln senare i vår kommer MAX halloumiburgare att bytas ut till Grilloumiburgare.
Svensk Grilloumi är Fontanas egen grillost av norrländsk mjölk. Grilloumiburgaren är framtagen av Fontana och Norrmejerier i samarbete med MAX chefskock Jonas Mårtensson.
”Det är så roligt att vår svenska Grilloumi får ta plats i MAX restauranger. Osten är gjord enligt vårt familjerecept men tillverkad hos ostmästarna på Norrmejerier. Och nu har MAX gjort en jättegod burgare av den – en svensk snabbmatskedja med norrländska rötter. Våra fina samarbeten handlar om mycket mer än ost”, säger Loizos Papadopoulos, VD på Fontana Food.