Nordic Choice Hotels och Orkla satsar på hållbara konferenser

PUBLICERAD: 11 mars 2022
UPPDATERAD: 21 februari

The Sustainable Conf testkörs först på fyra hotell, för att så småningom kunna erbjudas på alla hotell inom Nordic Choice.

Nordic Choice Hotels lanserar ett alternativ till konventionella konferenser tillsammans med Orkla FoodSolutions. Under namnet ”A Sustainable Conf” kan konferensgästerna göra val som får deras konferenser att bli grönare, skonsammare och hälsosammare. Genom satsningen räknar Nordic Choice Hotels att gästen med rätt val kan minska sitt CO2-avtryck med 75 procent.

Tillsammans med Orkla FoodSolutions genomför Nordic Choice Hotels en storsatsning för att minska matens klimatpåverkan. Satsningen som går under namnet ”The Sustainable Conf” bygger på att arbeta med klimatkompenserade och hållbara råvaror, till exempel lokalt producerat spannmål och sill. För att minska svinnet så tar man vara på råvaror på nya sätt – ett överblivet ägg från frukosten kan bli en äggröra till fikat, nötter och müsli kan toppa ett chokladbräck och grönsaker kan kokas till en kompott att toppa yoghurt med som ett mellanmål.

”Konferenser och möten är en väldigt stor del av hotellens verksamhet och därför ett perfekt område att ge sig på för att minska klimatavtrycken. Det är därför som vi som en av Nordens största mötesarrangör tillsammans med Orkla tar vårt ansvar för att förbättra och utveckla detta område. Vi är fullt fokuserade och beslutsamma om att vara det mest hållbara mötes- och konferenskonceptet på marknaden”, säger Nordic Choice Hotels hållbarhetsdirektör Harald Bjugstad-Holm.

Förutom att minska de negativa klimatavtrycken är ”The Sustainable Conf” utvecklat för att öka den mentala prestationen, till exempel genom att dra ned på sockret.

”Bra konferenser resulterar i att deltagarna går därifrån fulla med energi och en känsla av att ha varit produktiva. Ska man lyckas med det så gäller det att hålla medvetandet på topp och kroppen alert under hela konferensen. Maten är central för att det ska lyckas”, säger Fredrik Bengtsson på ABLE foundations, som har varit med och tagit fram programmet.

Som ett faktiskt kvitto på vilken skillnad som deltagarna gör får de ett besked om hur deras val har minskat klimatbelastningen efter konferensen. Ett räkneexempel visar att morgonfika, lunch och eftermiddagssnack enligt Sustainable Conf-konceptet kan minska miljöpåverkan med 75 procent jämfört med en traditionell konferens.

”The Sustainable Conf” består av tre delar:

  • För att få bukt med matsvinnet arbetar man med ett mindre utbud, så att inte häften blir över och måste slängas. Råvaror som inte går åt kan dyka upp i nya former.
  • Del två handlar om att minska matens klimatbelastning, därför är lunchen komponerad utifrån två färger: grönt växtbaserat och blått från havet. Över lag används så lite socker som möjligt.
  • Det tredje benet handlar om deltagarnas holistiska välbefinnande.

Konceptet börjar erbjudas på fyra hotell under våren 2022 för att testa och utvärdera delarna och framöver kommer The Sustainable Conf att erbjudas på alla hotell inom kedjan.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1