Nordic Choice Hotels lanserar ett alternativ till konventionella konferenser tillsammans med Orkla FoodSolutions. Under namnet ”A Sustainable Conf” kan konferensgästerna göra val som får deras konferenser att bli grönare, skonsammare och hälsosammare. Genom satsningen räknar Nordic Choice Hotels att gästen med rätt val kan minska sitt CO2-avtryck med 75 procent.
Tillsammans med Orkla FoodSolutions genomför Nordic Choice Hotels en storsatsning för att minska matens klimatpåverkan. Satsningen som går under namnet ”The Sustainable Conf” bygger på att arbeta med klimatkompenserade och hållbara råvaror, till exempel lokalt producerat spannmål och sill. För att minska svinnet så tar man vara på råvaror på nya sätt – ett överblivet ägg från frukosten kan bli en äggröra till fikat, nötter och müsli kan toppa ett chokladbräck och grönsaker kan kokas till en kompott att toppa yoghurt med som ett mellanmål.
”Konferenser och möten är en väldigt stor del av hotellens verksamhet och därför ett perfekt område att ge sig på för att minska klimatavtrycken. Det är därför som vi som en av Nordens största mötesarrangör tillsammans med Orkla tar vårt ansvar för att förbättra och utveckla detta område. Vi är fullt fokuserade och beslutsamma om att vara det mest hållbara mötes- och konferenskonceptet på marknaden”, säger Nordic Choice Hotels hållbarhetsdirektör Harald Bjugstad-Holm.
Förutom att minska de negativa klimatavtrycken är ”The Sustainable Conf” utvecklat för att öka den mentala prestationen, till exempel genom att dra ned på sockret.
”Bra konferenser resulterar i att deltagarna går därifrån fulla med energi och en känsla av att ha varit produktiva. Ska man lyckas med det så gäller det att hålla medvetandet på topp och kroppen alert under hela konferensen. Maten är central för att det ska lyckas”, säger Fredrik Bengtsson på ABLE foundations, som har varit med och tagit fram programmet.
Som ett faktiskt kvitto på vilken skillnad som deltagarna gör får de ett besked om hur deras val har minskat klimatbelastningen efter konferensen. Ett räkneexempel visar att morgonfika, lunch och eftermiddagssnack enligt Sustainable Conf-konceptet kan minska miljöpåverkan med 75 procent jämfört med en traditionell konferens.
”The Sustainable Conf” består av tre delar:
- För att få bukt med matsvinnet arbetar man med ett mindre utbud, så att inte häften blir över och måste slängas. Råvaror som inte går åt kan dyka upp i nya former.
- Del två handlar om att minska matens klimatbelastning, därför är lunchen komponerad utifrån två färger: grönt växtbaserat och blått från havet. Över lag används så lite socker som möjligt.
- Det tredje benet handlar om deltagarnas holistiska välbefinnande.
Konceptet börjar erbjudas på fyra hotell under våren 2022 för att testa och utvärdera delarna och framöver kommer The Sustainable Conf att erbjudas på alla hotell inom kedjan.