Arla bjuder på skolfrukost i ny kampanj under våren

PUBLICERAD: 11 mars 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Elever som äter frukost har högre koncentrationsförmåga och bättre humör. Nu startar Arla en ny frukostkampanj, där skolor kan ansöka om en möjlighet att testa gratis skolfrukost i tre veckor. Fem skolor kommer att erbjudas möjligheten under våren 2022.

I Arlas Frukostbarometer 2021 där rektorer, föräldrar och elever fått besvara frågor om frukostvanor och hur de påverkar skolgången svarar eleverna att de väljer bort frukost på grund av tidsbrist, trötthet eller dålig aptit.

”Vi vet dessutom att i verkligheten får tyvärr inte alla barn frukost eller middag hemma. Det resulterar i att barnen kommer till skolan hungriga utan varken ork eller energi att lära sig. Det är inte schyssta förutsättningar. Vi vill med det här projektet ge elever, lärare och annan skolpersonal chansen att både känna och reflektera kring vad frukost verkligen kan ge”, säger Jenny Cederlund, kundansvarig offentlig sektor på Arla.

Arlas nya kampanj erbjuder skolor att ansöka om att starta en frukostservering för elever i årskurs 7-9. Fem skolor kommer att väljas ut av en jury och under tre veckor få hjälp med frukostservering, där Arla står för alla mejeriprodukter och information för att öka kunskap kring varför frukost är viktigt.

”Frukost är en oprioriterad fråga, både för elever och rektorer. Men det borde verkligen inte vara det – här kan vi vara med och bidra. Det här är en kampanj som ska skapa engagemang och samverkan i skolor och involvera rektorer, lärare och måltidspersonal”, säger Erica Elfving, projektledare för Arlas frukostinitiativ.

Sista ansökningsdag är 27 mars 2022.

Några resultat från Arlas Frukostbarometer 2021 

  • 97 procent av rektorerna uppgav att en bra frukost förbättrar elevernas koncentrationsförmåga
  • Främsta anledningen till att inte servera frukost i skolan, enligt rektorerna, är att det inte är en prioriterad fråga (30 procent) följt av kostnadsskäl (29 procent)
  • 38 procent av eleverna som inte får frukost i skolan säger att deras frukostvanor skulle förbättras om skolan serverade frukost
  • 59 procent av eleverna säger att deras koncentration förbättras om de äter frukost på morgonen
  • Elever vars föräldrar tjänar över 25 000 i månaden äter frukost i större utsträckning (63 procent) än de vars föräldrar tjänar mindre (57 procent).

Läs mer om kampanjen här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado