Lantmännen köper del av äggpackeriföretag

PUBLICERAD: 9 mars 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Lantmännen förvärvar 30 procent av aktierna i KG:s Ägg, ett av Sveriges ledande äggpackeriföretag. Förvärvet är i linje med Lantmännens strategi för ökade satsningar och investeringar inom livsmedelsförsörjningen i Sverige.

”Äggnäringen är en viktig del av det svenska lantbruket och ägg är ett utmärkt, proteinrikt och näringstätt livsmedel. I samarbete med KG:s Ägg ser vi intressanta möjligheter när det gäller fortsatt utveckling inom produktkoncept, hållbarhet och foder. Förvärvet passar bra in i vår affärsportfölj och i vår värdekedja – med integrationer till såväl äggproducenter som kunder och konsumenter”, säger Per Olof Nyman, VD och koncernchef i Lantmännen.

Linköpings-baserade KG:s Ägg grundades av KG Pettersson 1973 och har cirka 60 anställda. KG Pettersson är fortsatt aktiv i bolaget som styrelseordförande. Sedan 2009 är även hans tre barn delägare i bolaget. Två av dem är också aktiva i företaget – sonen Erik Pettersson som VD och dottern Anna Frödin som ansvarig för kundservice och producentadministration. KG:s Ägg är sedan 2015 majoritetsägare i Stjärnägg, som är Sveriges största äggleverantör. Därutöver är företaget delägare i PF Food som bland annat levererar kokta ägg till salladsbarer, samt packerierna Skåneägg och Norrlandsägg.

”Genom den här affären skapar och säkrar vi en gemensam svensk plattform och stärker vår marknadsposition inom äggvärdekedjan från jord till bord. Samarbetet stärker vår konkurrenskraft och ger oss möjligheter att snabbare nå våra mål inom bland annat produktutveckling och hållbarhet med förstärkt kundnytta. Vi har redan sedan tidigare samarbetat med Lantmännen kring bland annat foderutveckling. Jag ser nu fram emot ett nära samarbete med Lantmännen även inom fler områden”, säger Erik Pettersson, VD för KG:s Ägg.

I samband med att förvärvet träder i kraft tar Carl-Peter Thorwid, chef för Lantmännens affärsområde, också plats i styrelsen för KG:s Ägg. Tillträde planeras äga rum 1 april.

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.

Tvärvetenskaplig forskning om matsvinnshantering

Leder matsvinnsminskande åtgärder i butik till minskat svinn hemma hos konsument? Det ska utredas inom ett tvärvetenskapligt projekt.
coop

Dafgårds lanserar sin första hybridköttbulle

Dafgårds första 50/50-köttbulle – "Fridas köttbullar" – innehåller hälften grönsaker och hälften nötkött.
hälta test 2