Hussyrsan är godkänd som nytt livsmedel

PUBLICERAD: 22 februari 2022
UPPDATERAD: 21 februari

På mindre än ett år har tre insektsarter godkänts som nya livsmedel inom EU. Det gäller dock inte insekterna på bilden. Foto: Carina Malm

Nu har hussyrsa blivit godkänd som livsmedel inom EU. Det är den tredje insektsarten som får detta godkännande. Precis som för de tidigare arterna mjölmask och europeisk vandringsgräshoppa är hussyrsan godkänd med uppgiftsskydd.

På mindre än ett år har tre insektsarter godkänts som nya livsmedel inom EU. Efter mjölmask och europeisk vandringsgräshoppa har nu turen kommit till hussyrsa. Alla tre insektsarter är godkända med så kallat uppgiftsskydd under fem år, vilket innebär att godkännandet endast gäller för de företag som hade skickat in en ansökan.

För alla andra företag gäller fortsatt samma övergångsregler som tidigare, även för de godkända insektsarterna. Det beror på att det finns fler ansökningar om dessa arter som ska behandlas klart. De godkännanden som nu har gjorts påverkar alltså inte de flesta företag i nuläget.

De insektsarter som får säljas av alla företag under övergångsperioden är mjölmask (Tenebrio molitor), europeisk vandringsgräshoppa (Locusta migratoria), hussyrsa (Acheta domesticus), buffalolarv (Alphitobius diaperinus), tropisk hussyrsa (Gryllodes sigillatus), honungsbi/drönarpuppa (Apis mellifera) och svart soldatfluga (Hermetia illucens).

Sedan den 1 oktober 2020 är det under en övergångsperiod tillåtet att sälja och tillverka vissa insektsarter som livsmedel i EU. Livsmedel med de här insektsarterna får säljas fram tills att EU-kommissionen har fattat beslut om de ansökningar som har skickats in senast den 1 januari 2019. Det ansökningarna gäller är om arterna ska få godkänt att säljas som så kallade nya livsmedel.

Livsmedelsverkets information om nya livsmedel
Uppdaterad informationen om insekter på kontrollwiki

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Grandiosa utmanar hämtpizzan med "hempizza"

Grandiosas nya koncept "Hela Sveriges hempizza" ska få fler att välja fryst pizza som äts nygräddad i hemmet.
GRAN 10 pack

Nu går det att panta chipspåsen och duschtvålen

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower.
olw bower

Matsmart erbjuder företag att prenumerera på snacks

Matsmart lanserar prenumerationstjänsten "Sveriges smartaste fika" i tre olika storlekar för arbetsplatser med olika antal anställda.
RIKSM�TETS �PPNANDE 2018

Danish Crown Sverige lanserar 50/50 Hybridfärs

Danish Crown Sverige ersätter hälften av nötköttet i sin nya hybridfärs med linser, palsternacka och morot.
hybridfärs