Dammsugare med styrka för den som är sugen

PUBLICERAD: 21 februari 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Nu kan du hälla den klassiska punschrullen som ett alkoholstarkt öl i glaset! Den 18 februari lanserades Kees Swedish Vacuum Cleaner från den hypade nederländske ölbryggaren Kees Bubberman. Dammsugarölet är en krämig och mörk så kallad pastry stout – svart öl med smak av choklad och marsipan.

Vem gillar inte dammsugare? Alltså de gröna marsipanklädda avlånga bakverken med en fyllning av kaksmulor smaksatta med punsch. Tydligen är de även en favorit hos den nederländske kult-bryggaren Kees Bubberman. Så mycket att han har gjort en alkoholstark specialöl av den klassiska svenska punschrullen. Den 18 februrari lanseras Swedish Vacuum Cleaner i Systembolagets TSV-sortiment.

Pastry Stout

Termen ”pastry stout” myntades ganska nyligen, men trenden att brygga sött, alkoholstarkt mörkt öl smaksatt med godis eller bakverk har stadigt ökat under 2000-talet. Till en början bryggdes imperial stout kryddade med kaffe, vanilj, kakao, honung eller kryddor och många började göra fatlagrade versioner av sina stouts. I dag är efterfrågan stor på öl som smakar som en hel efterrätt. Trenden med svarta dessertöl är långt ifrån över!

Kees Bubberman

Bryggmästaren Kees Bubberman från Nederländerna har gjort sig ett namn i internationella ölkretsar de senaste åren. Karriären började på holländska specialölsbryggeriet Emelisse. Utöver klassiska ölstilar bryggde han där dussintals öl i brittisk och amerikansk stil som porter, coffee stout och IPA. 2015 öppnade Kees ett eget bryggeri i hemstaden Middelburg. Redan första året röstades Brouwerij Kees fram som en av de bästa nykomlingarna på Ratebeer.com.

Brouwerij Kees

Affärsidén för Brouwerij Kees är att överraska med specialöl med kvalitetsstämpeln Pure & Craft. Det står för öl bryggt med djärva smaker av bästa möjliga och jämna kvalitet. Klassiska stilar, bryggda med en egen twist, karaktärsfulla och överraskande i smaken. 2018 gick Kees helt över till burkar. Enligt Kees Bubberman är burkar oöverträffade när det gäller att behålla smaken av raffinerade humlearomer.

Sortiment

Ölen i Kees kärnsortiment är klassiska, fast med egen karaktär. Humle och malt har valts ut med omsorg. Några av klassikerna är Mosaic Hop, Hazy Sunrise och Caramel Fudge Stout. Dessa kan köpas i Sverige via Systembolagets beställningssortiment. Kees brygger även fatlagrade öl som får mogna på träfat för att få en unik smak. Eftersom faten en gång innehöll en viss typ av sprit, så får träet sin egen karaktär. Exempel på öl som fatlagrats är Kees Export Porter, som också finns i Systembolagets beställningssortiment.

Samarbeten

Flera gånger om året bjuder Kees in andra nationella och internationella bryggare för att dela kunskap och expertis. Bland samarbetena kan nämnas Cloudwater (USA), Laugar (ES), Hair of the Dog (USA) och Marble (UK).

FAKTA: Kees Swedish Vacuum Cleaner

Artikelnr: 10841
Alkoholhalt: 13%.
Pris: 46:90 kr + pant
Volym: 330 ml.
Förpackning: Burk.
Producent: Brouwerij Kees,
Land: Nederländerna
Färg: Mörk, nästan svart.
Malt: Kornmalt av typen Brown DRC, Chocolate
Humle: Sorachi Ace
Doft/smak: Choklad och marsipan. Denna öl är en så kallad pastry stout (bakelse-stout) som är inspirerad av det svenska bakverket ”dammsugare”.
Passar till: Till desserter med choklad – eller kanske som dessert på egen hand.
Öltyp: Porter/Stout extra stark
Leverantör: HEBA Food & Beverages, www.heba.se

Läs vidare

Apetit lanserar nyttigare snacks

Apetit utökar sitt sortiment av frysta grönsakssnacks med Buffalo Blomkålsvingar.
Apetit_Buffalo_Cauliflower_Wings

For Real! Foods uppdaterar receptet och får ny delägare

For Real! Foods tar in Food Pharmacy som delägare och uppdaterar receptet på sin vitkålsbaserade pizzabotten.
af7443297a7ec8bb_org

Nespresso lanserar komposterbara kapslar

Efter tre års forskning och utveckling har Nespresso skapat en pappersbaserad, hemkomposterbar kapsel.
P_4585_COFFEE_BAGS_ESPRESSO_COFFEE_V2

Skogaholm Sommarruta på tillfälligt besök

Fazer lanserar Skogaholm Sommarruta i portionsbitar med extra kryddning av fänkål, korianderfrön och anis.
Skogaholmsommarruta

Senaste nytt

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt

Ulrika Palm blir Cloetta Sveriges nya vd

Cloetta Sveriges nya vd Ulrika Palm kommer närmast från rollen som Division Director Nordics för Midsona Sverige AB.
palm

Mindre salt i bröd och charkprodukter

Saltinnehållet i bröd och charkprodukter som köps i butik har minskat betydligt de senaste åren.
Bröd