8 av 10 svenskar vill införa gratis skolfrukost

PUBLICERAD: 21 februari 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Beatrice Ramnerö sitter i LRF:s förbundsstyrelse.

En ny undersökning visar att 8 av 10 svenskar vill att skolan ska servera gratis skolfrukost. De mest positiva är mammor i Mellansverige där 9 av 10 är positiva. Minst positiva är unga män i storstäder.

”Det finns så många aspekter på frågan om skolfrukost. Här på landsbygden är det ofta stora avstånd och många barn måste gå upp väldigt tidigt för att resa långt till skolan. Då kan det hända att de väljer bort frukosten hemma av tidsbrist eller att de har hunnit bli hungriga igen innan skolan börjar”, säger Beatrice Ramnerö, som sitter i LRF:s riksförbundsstyrelse och bor utanför Älvsbyn i Norrbotten.

På 1940-talet infördes gratis skollunch i Sverige med motiveringen att alla ska få samma chans att ta till sig undervisningen i skolan.

I en färsk Novus-undersökning vill 8 av 10 svenskar att det nu också införs gratis skolfrukost – av samma anledning. Forskning visar att barn som äter frukost regelbundet presterar bättre i skolan, det blir lugnare i klassrummen och arbetsmiljön för lärarna blir därmed mer hållbar.

De som inte äter frukost regelbundet äter mer sockerbaserad energi. De får också i sig mindre protein, kalcium, fibrer och zink. Särskilt flickor drabbas av otillräcklig mängd med järn och C-vitamin. Trots det äter endast två av tre grundskoleelever och bara hälften av gymnasieeleverna frukost dagligen.

Studier från Lunds och Stockholms universitet visar att varje satsad krona på skollunchen ger samhället fyra kronor tillbaka.

”Jag ser skolfrukostfrågan som ett sätt att jämna ut de geografiska olikheterna och det är även en viktig socio-ekonomisk fråga för att ge alla barn bättre förutsättningar i skolan”, säger Beatrice Ramnerö.

Novus-undersökningen gjordes under perioden 13-19 januari 2022. 1 168 personer över hela Sverige svarade på enkäten.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ihållande lågpristrend och hårdnande EMV-konkurrens

En stark efterfrågan på lågprisalternativ och EMV är de konsumenttrender som just nu påverkar den svenska livsmedelsproduktionen allra mest.
Carl Eckerdal_kundvagnar_pengar_Livsmedelsforetagen

Stor minskning av tillsatt socker i läsk

Dryckesbranschen har minskat det tillsatta sockret i läsksortimentet med 28 procent på fyra år.
Sveriges_Bryggerier_sockerreduktion_900209858

CandyKing presenterar vårens lösgodisnyheter

CandyKings vårnyheter består av sex nya lösgodisbitar, bland annat Center i en ny modern twist och Salta Diamanter.
CK_Vårnyheter_LU_Liggande

Atria köper Gooh av Lantmännen Cerealia

Lantmännen Cerealia avyttrar affärsområdet färdigrätter med varumärket Gooh.
Gooh! Vego samligsbild_Print 3500x2623