Slakten av gris och fjäderfä fortsätter att öka

PUBLICERAD: 14 februari 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Slakten av fjäderfä ökade med mer än 6 procent 2021 jämfört med 2020. Det visar ny statistik för svensk animalieproduktion. Foto: Josef Eliasson, Scandinav

Slakten av fjäderfä och gris ökade för tredje respektive andra året i rad. Slakten av fjäderfä ökade med mer än 6 procent jämfört med 2020 och slakten av gris med knappt 2 procent. Däremot minskade slakten av får och lamm för tredje året i rad, med 3 procent jämfört med 2020. Det visar ny statistik för animalieproduktionen 2021.

Utvecklingen av slakt per djurslag 2021:

  • Nötkreatur: 135 800 ton. Under året slaktades det 411 600 nötkreatur. Slakten av nötkreatur minskade med drygt 4 procent jämfört med 2020.
  • Gris: 252 600 ton. Under 2021 slaktades 2 651 100 grisar. Jämfört med 2020 ökade slakten av gris med knappt 2 procent.
  • Får och lamm: 4 700 ton. Under 2021 slaktades det 227 100 får och lamm. Slakten av får och lamm minskade med 3 procent jämfört med 2020.
  • Fjäderfä: 183 400 ton. Slakten av fjäderfä ökade med mer än 6 procent jämfört med 2020. Under 2021 slaktades det 116 000 000 fjäderfän.

Produktionen av smör och ost ökade, medan konsumtionsmjölk och syrade produkter minskade med 1 respektive 3 procent jämfört med 2020. Den totala invägningen av mjölk under 2021 var 2 782 200 ton. Invägningen av ekologisk mjölk utgjorde 482 300 ton. Jämfört med siffrorna för 2020 var det mindre ökningar av både den totala invägningen av mjölk och invägningen av ekologisk mjölk.

Den totala invägningen av mjölk ökade med 9 500 ton och invägningen av ekologisk mjölk ökade med 1 100 ton. Den invägda mjölken användes till att producera 683 600 ton konsumtionsmjölk och 229 600 ton syrade produkter. Produktionen av konsumtionsmjölk och syrade produkter minskade med 1 respektive 3 procent jämfört med uppgifterna för 2020. Vidare ökade produktionen av smör, ost och mjölkpulver jämfört med 2020, medan produktionen av grädde minskade.

Mer information finns i Jordbruksverkets statistiska meddelande här
Läs Jordbrukets blogg om aktuell statistik här

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland