28 procent av ungdomarna har kommit i kontakt med alkohollangningskonton på sociala medier. Det visar rapporten ”Ungas alkoholanskaffning via sociala medier”, som Systembolaget har initierat.
Ungdomarna fick bland annat ange på vilket sätt de fått tag på alkohol senaste gången de drack. De som fyllt 20 hade oftast införskaffat alkoholen själva, i butik eller på restaurang. De som var yngre hade oftast fått tag i alkoholen via en närstående (vän/förälder/syskon/partner). 13 procent uppgav att de fått tag i alkoholen via en langare på sociala medier. Det var framförallt ungdomar 16-17 år som uppgav detta.
Rapporten ”Ungas alkoholanskaffning via sociala medier” visar bland annat att:
• 28 % av ungdomarna blivit erbjudna att köpa alkohol via sociala medier
• 12 % av ungdomarna själva eller tillsammans med andra har handlat alkohol via langningskonton, nästan uteslutande via Instagram och Snapchat
• nästan varannan 16-17-åring (47 %) uppger att det är enkelt att få tag på alkohol
”Vi vill öka kunskapen kring hur unga får tag på alkohol och vilken roll sociala medier spelar för deras möjlighet att få tag på alkohol. Rapporten visar att det är de yngsta, 16-17-åringarna, som i störst utsträckning skaffar alkohol via sociala medier, de som har svårt att få tag på alkohol från mer ansvarstagande vuxna. Det är allvarligt eftersom det finns samband mellan alkoholkonsumtion och berusningsdrickande tidigt i livet och alkoholproblem senare i livet. På kort sikt riskerar de problem som de ångrar efteråt, som att hamna i slagsmål och konflikter, som brottsoffer eller förövare”, säger Anna Raninen, ansvarig för alkoholforskning på Systembolaget.
Andra problem med langning via sociala medier är att unga som skaffar alkohol den vägen, dricker både oftare och mer än andra jämnåriga.
Rapporten bygger på svar från 5 012 ungdomar mellan 16 och 21 år. Det stora antalet respondenter har gjort det möjligt att bryta ner resultaten utifrån kön, ålder och län. Rapporten visar att 14 procent av flickorna och 10 procent av pojkarna har använt sociala medier för att få tag på alkohol. När det kommer till de geografiska skillnaderna är problemet med langning via sociala medier mer utbrett i storstäder. I Stockholm uppgav mer än var fjärde (27%) att de anskaffat alkohol via sociala medier, den största andelen i undersökningen.
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har på uppdrag av Systembolaget tagit fram rapporten och underlaget har samlats in av Ipsos.
Rapporten kan laddas ner här