Titandioxid (E 171) är ett vitt färgämne som har varit godkänt som livsmedelstillsats i en lång rad produkter, bland annat läsk, glass, tuggummi och godis. I en ny bedömning 2021 konstaterade den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa att titandioxid inte är säker att användas som tillsats i mat.
Enligt den nya bedömningen kan det inte uteslutas att ämnet kan skada kromosomer och orsaka mutationer. Som en följd av detta har EU beslutat att godkännandet för tillsatsen tas bort.
”Maten ska vara säker att äta och det är bra att EU nu följer upp den nya bedömningen av titandioxid och drar in godkännandet”, säger Sofia Ardell, chef för Avdelning EU-samordning och export vid Livsmedelsverket.
Eftersom Europeiska Unionens råd och Europaparlamentet inte hade några invändningar mot förslaget har ändringen nu publicerats i förordning (EU) nr 2022/63 av den 14 januari 2022. Förordningen träder i kraft den 7 februari 2022. Företagen får fortsätta att tillverka och släppa ut livsmedel på marknaden som innehåller titandioxid under en övergångsperiod på 6 månader, fram till 7 augusti 2022. Produkterna får därefter finnas kvar på marknaden till och med datumet för deras minsta hållbarhetstid eller sista förbrukningsdag.
Efter den 7 februari 2022 får titandioxid inte längre användas i livsmedelsproduktion i EU. Livsmedel som innehåller titandioxid får heller inte importeras till och säljas i EU.