Titandioxid förbjuds som livsmedelstillsats i EU

PUBLICERAD: 31 januari 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Titandioxid (E 171) är ett vitt färgämne som har varit godkänt som livsmedelstillsats i en lång rad produkter, bland annat läsk, glass, tuggummi och godis. I en ny bedömning 2021 konstaterade den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa att titandioxid inte är säker att användas som tillsats i mat.

Enligt den nya bedömningen kan det inte uteslutas att ämnet kan skada kromosomer och orsaka mutationer. Som en följd av detta har EU beslutat att godkännandet för tillsatsen tas bort.

”Maten ska vara säker att äta och det är bra att EU nu följer upp den nya bedömningen av titandioxid och drar in godkännandet”, säger Sofia Ardell, chef för Avdelning EU-samordning och export vid Livsmedelsverket.

Eftersom Europeiska Unionens råd och Europaparlamentet inte hade några invändningar mot förslaget har ändringen nu publicerats i förordning (EU) nr 2022/63 av den 14 januari 2022.  Förordningen träder i kraft den 7 februari 2022. Företagen får fortsätta att tillverka och släppa ut livsmedel på marknaden som innehåller titandioxid under en övergångsperiod på 6 månader, fram till 7 augusti 2022. Produkterna får därefter finnas kvar på marknaden till och med datumet för deras minsta hållbarhetstid eller sista förbrukningsdag.

Efter den 7 februari 2022 får titandioxid inte längre användas i livsmedelsproduktion i EU. Livsmedel som innehåller titandioxid får heller inte importeras till och säljas i EU.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado