Matsmarts kunder räddade tillsammans drygt 10 969 ton mat och konsumentprodukter från att bli svinn år 2021. Det innebär en ökning på 27,7 procent från året innan. Nytt för i år är att den räddade maten kan kopplas till en nettobesparing på cirka 9 548 ton koldioxid.
Nettobesparingen på cirka 9 548 ton koldioxid uppges motsvara elanvändningen för 1 73 hushåll under ett år. Mest mat räddades av de boende i Region Stockholm, som gemensamt beställde drygt 2 203 ton mat från Matsmart. Näst mest beställde de boende i Västra Götaland, som räddade drygt 1 944 ton, följt av Skåne som räddade drygt 1 392 ton mat. Men sett till invånarantal hamnar Örebro län i topp, med 1,36 kilo räddad mat per invånare, följt av Jämtland med 1,35 kilo och Västerbotten med 1,33 kilo.
”Det är härligt att se snöbollseffekten som gett oss en ännu högre siffra 2021. Vi har sett till att bryta ned siffrorna på invånarantal, så vi får en mer rättvis bild av hur man räddat runt om i landet. Det som är helt tydligt är att hela Sverige är engagerade i att rädda mat! I år har vi även sett till att räkna ut vilken klimatpåverkan ordrarna haft i form av sparad koldioxid. Vi hoppas att det ska göra det lättare för folk att sätta maträddandet i ett sammanhang och jämföra med andra klimatinsatser – som att spara på el, köpa begagnat och så”, säger Josefin Fridstrand, Sverigechef på Matsmart.
Matsmarts affärsmodell bygger på att rädda mat och andra produkter från att slängas. Det kan röra sig om produkter som fått felprintade etiketter, ett utgående sortiment eller varor med kort datum.