"Grön" pastöriseringsteknik spar energi och vatten

PUBLICERAD: 21 januari 2022
UPPDATERAD: 21 februari

”Lyras teknik kan spara 40 miljoner fat råolja och dricksvatten motsvarande behovet hos 45 miljoner människor per år, om mejerier världen över skulle övergå till den”, berättar Rasmus Mortensen, CEO på Lyras.

Ny dansk teknik gör att mjölk kan pastöriseras med endast en tiondel så mycket energi som krävs vid användning av traditionell teknik. Vattenförbrukningen vid pastörisering sänks med den nya tekniken till en tredjedel.

Lyras A/S har utvecklat en teknik där bakterier i flytande livsmedel, som mjölk, juice, vin och öl, oskadliggörs av UV-ljus istället för genom uppvärmning. Det sparar stora mängder energi och rent vatten som tidigare har varit en del av processen och är samtidigt skonsammare för exempelvis mjölk, eftersom man undviker uppvärmning. Den nya tekniken kallas kallpastörisering och använder ett ljusfilter som endast släpper igenom UV-ljus av en bestämd våglängd. Vätskan leds förbi detta ljus i en kontrollerad rörelse så att alla bakterier och sporer effektivt oskadliggörs.

”Lyras teknik kan ge en koldioxidbesparing i en storleksordning motsvarande minst 40 miljoner fat råolja årligen – och det enbart om den globala mejeribranschen skulle övergå till den. Samtidigt kan vi uppnå en besparing av dricksvatten motsvarande behovet hos 45 miljoner människor årligen. För att inte tala om alla de rör, tankar och rengöringsmedel som inte längre behövs. Tekniken förhindrar även matspill eftersom bakteriekulturer kan kontrolleras betydligt bättre vid exempelvis ostframställning och eftersom färsk mjölk får betydligt längre hållbarhet i kylen ute hos konsumenterna,” säger Rasmus Mortensen, CEO och grundare av Lyras.

Nordjylländska Lyras har sitt huvudkontor i Aalborg, Danmark och tekniken har utarbetats i samarbete med Aalborg Universitet.

”UV-teknik är en grundligt beprövad teknik för att desinficera ytor och exempelvis vätskor som dricksvatten. Tekniken oskadliggör bakterier och har stor potential. Om man till exempel tar två petriskålar med lika många mikroorganismer och lyser på den ena med UV-ljus kommer man tydligt att kunna se att organismerna i den har oskadliggjorts. De dör och växer inte mer. UV-ljus är mycket effektivt ”, säger Peter Roslev, lektor i biologi- och miljöteknik vid Aalborg Universitet.

Lyras A/S växer nu snabbt efter att ha sålt de första energibesparande pastöriseringsanläggningarna till företag i Danmark, Sverige, USA, Australien och Spanien.

”Vår ambition är att göra en reell skillnad och skapa en signifikant koldioxidbesparing. Vi är framgångsrika först när man kan läsa i livsmedelsbranschens CSR-redovisningar att deras energi-, vatten – och kemikalieförbrukning har minskat drastiskt tack vare vår teknik. Och ju mer vi växer desto större grön omställning kan vi bidra till”, säger Rasmus Mortensen.

En video om Lyras pastöriseringsteknik finns att se här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ica minskar utsläppen från sina sjötransporter med 80 procent

Ica Sverige har slutit avtal om transport av cirka 1 800 containrar årligen genom Maersks sjötransportlösning ”ECO Delivery Ocean”.
emma lindström

Felix lanserar hybridköttbulle med ärta och nötfärs

I Fellix nya hybridköttbulle har hälften av nötköttet ersatts med ärtprotein.
artikel-felix-notkottbulle-arta-potatis-brunsas-1600x1000

Paulig investerar i Tex Mex- och snacksproduktion i Spanien

Paulig investerar 42 miljoner euro i en ny fabrik för snacksproduktion i Spanien.
paulig

Kött- och Charkuteriföretagen förstärker organisationen

Kött- och Charkuteriföretagen utökar organisationen med en hållbarhetsansvarig och en kommunikationsansvarig.
kött o chark