"Grön" pastöriseringsteknik spar energi och vatten

PUBLICERAD: 21 januari 2022
UPPDATERAD: 21 februari

”Lyras teknik kan spara 40 miljoner fat råolja och dricksvatten motsvarande behovet hos 45 miljoner människor per år, om mejerier världen över skulle övergå till den”, berättar Rasmus Mortensen, CEO på Lyras.

Ny dansk teknik gör att mjölk kan pastöriseras med endast en tiondel så mycket energi som krävs vid användning av traditionell teknik. Vattenförbrukningen vid pastörisering sänks med den nya tekniken till en tredjedel.

Lyras A/S har utvecklat en teknik där bakterier i flytande livsmedel, som mjölk, juice, vin och öl, oskadliggörs av UV-ljus istället för genom uppvärmning. Det sparar stora mängder energi och rent vatten som tidigare har varit en del av processen och är samtidigt skonsammare för exempelvis mjölk, eftersom man undviker uppvärmning. Den nya tekniken kallas kallpastörisering och använder ett ljusfilter som endast släpper igenom UV-ljus av en bestämd våglängd. Vätskan leds förbi detta ljus i en kontrollerad rörelse så att alla bakterier och sporer effektivt oskadliggörs.

”Lyras teknik kan ge en koldioxidbesparing i en storleksordning motsvarande minst 40 miljoner fat råolja årligen – och det enbart om den globala mejeribranschen skulle övergå till den. Samtidigt kan vi uppnå en besparing av dricksvatten motsvarande behovet hos 45 miljoner människor årligen. För att inte tala om alla de rör, tankar och rengöringsmedel som inte längre behövs. Tekniken förhindrar även matspill eftersom bakteriekulturer kan kontrolleras betydligt bättre vid exempelvis ostframställning och eftersom färsk mjölk får betydligt längre hållbarhet i kylen ute hos konsumenterna,” säger Rasmus Mortensen, CEO och grundare av Lyras.

Nordjylländska Lyras har sitt huvudkontor i Aalborg, Danmark och tekniken har utarbetats i samarbete med Aalborg Universitet.

”UV-teknik är en grundligt beprövad teknik för att desinficera ytor och exempelvis vätskor som dricksvatten. Tekniken oskadliggör bakterier och har stor potential. Om man till exempel tar två petriskålar med lika många mikroorganismer och lyser på den ena med UV-ljus kommer man tydligt att kunna se att organismerna i den har oskadliggjorts. De dör och växer inte mer. UV-ljus är mycket effektivt ”, säger Peter Roslev, lektor i biologi- och miljöteknik vid Aalborg Universitet.

Lyras A/S växer nu snabbt efter att ha sålt de första energibesparande pastöriseringsanläggningarna till företag i Danmark, Sverige, USA, Australien och Spanien.

”Vår ambition är att göra en reell skillnad och skapa en signifikant koldioxidbesparing. Vi är framgångsrika först när man kan läsa i livsmedelsbranschens CSR-redovisningar att deras energi-, vatten – och kemikalieförbrukning har minskat drastiskt tack vare vår teknik. Och ju mer vi växer desto större grön omställning kan vi bidra till”, säger Rasmus Mortensen.

En video om Lyras pastöriseringsteknik finns att se här

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx