Svenskt på julbordet – det bästa för klimatet

PUBLICERAD: 21 december 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Den som vill fira en mer klimatsmart jul bör välja svenskt, såväl när det gäller råvarorna till julbordet, som granen och julblommorna.

Enligt en undersökning från LRF Mjölk kan julbordets klimatavtryck minskas med 23 procent om man väljer svenska produkter i stället för importerade. Anki Sundin, nutritionist på LRF Mjölk, ger några exempel:

Svensk mjölk har lägre klimatpåverkan än genomsnittet i resten av världen och importerade frukter och grönsaker har tre gånger så stor klimatbelastning som svenska. Även valet av julskinka har stor betydelse. Sverige har en av världens hårdaste djurskyddslagar och EU:s lägsta användning av antibiotika inom djuruppfödningen. Dessutom har svenska grisar knorren kvar.

Även när det gäller granen och julblommorna handlar det om att titta på ursprungsmärkningen: En svenskodlad julgran har lagrat cirka 11 kilo koldioxid under sina tio år. Efter julen samlas de flesta julgranarna in och blir flis för att återvinnas som energi i värmeverk, som ersättning för fossila energislag. Nästan alla svenska julstjärnor odlas fossilfritt i växthus uppvärmda av bioenergi.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Vi träffade en blivande honungssommelier!

I den svenska paviljongen på Biofach 2023 mötte vi en blivande honungssommelier.
Honey

Senaste nytt

Peas of Heaven krokar arm med stjärnkock

Peas of Heaven har utvecklat tre nya växtbaserade produkter i samarbete med stjärnkocken Marcus Samuelsson.
burgare copy

Allerum vill se mer svensk ost i kyldisken

Svensk ost allt ovanligare i butikernas ostdiskar, men Skånemejerier med varumärket Allerum ser stora förutsättningar för ett ökat utbud av svensk ost.
Stefan-Andersson_biten-Kristianstad

Barilla först som hbtqi-certifierat livsmedelsföretag

Pastaproducenten Barilla, med varumärket Wasa knäckebröd, blir det första hbtqi-certifierade företaget inom livsmedelsbranschen.
Skärmavbild 2024-11-06 kl. 13.34.19

Livsmedelsföretagen: "Fackens lönekrav är oansvariga"

"Verklighetsfrämmande och oansvarigt". Livsmedelsföretagen kommenterar facken inom industrins lönekrav på 4,2 procent år 2025.
Avtal 2025_Livsmedelsforetagen_Eckerdal_van Rijswijk_2