Inför pepparkakans dag genomför FoodFighters och Äkta vara sin årliga granskning av innehållet i de pepparkakor som finns på marknaden. Årets granskning visar att drygt 40 procent av kakorna fortfarande innehåller palmolja.
Tidigare års undersökningar har visat en tydlig trend, där allt fler tillverkare har fasat ut den omdiskuterade palmoljan. Men i år är trenden bruten. 2021 är lika många av sorterna bakade med palmolja som i fjol, det vill säga 41 procent, liksom 80 procent av de färdiga degarna. Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta, vara konstaterar att den positiva utvecklingen har avstannat:
”Är det för att konsumenterna är nöjda nu? Vi tror inte det. Vi är övertygade om att många bryr sig om vad pepparkakorna faktiskt innehåller och känner sig lurade. Vi tror att människor allra helst vill ha pepparkakor bakade på klassiskt vis med riktigt smör.”
Enligt FoodFigheters beräknas produktionen av palmolja öka med 400 procent till 2050:
”Att nästan alla livsmedelsproducenter i världen hävdar att deras palmolja är segregerad och certifierad är en matematisk omöjlighet. Det stärker bilden av RSPO som en tandlös märkning att gömma sig bakom. Frågan vi ställer oss är, fungerar RSPO som världens största tvättstuga för greenwashing?”, säger Sanna Rosell Ödén, FoodFighters.
Undersökningen kan laddas ner här