Palmoljan kvar i 41 procent av pepparkakorna

PUBLICERAD: 9 december 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Inför pepparkakans dag genomför FoodFighters och Äkta vara sin årliga granskning av innehållet i de pepparkakor som finns på marknaden. Årets granskning visar att drygt 40 procent av kakorna fortfarande innehåller palmolja.

Tidigare års undersökningar har visat en tydlig trend, där allt fler tillverkare har fasat ut den omdiskuterade palmoljan. Men i år är trenden bruten. 2021 är lika många av sorterna bakade med palmolja som i fjol, det vill säga 41 procent, liksom 80 procent av de färdiga degarna. Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta, vara konstaterar att den positiva utvecklingen har avstannat:

”Är det för att konsumenterna är nöjda nu? Vi tror inte det. Vi är övertygade om att många bryr sig om vad pepparkakorna faktiskt innehåller och känner sig lurade. Vi tror att människor allra helst vill ha pepparkakor bakade på klassiskt vis med riktigt smör.”

Enligt FoodFigheters beräknas produktionen av palmolja öka med 400 procent till 2050:

”Att nästan alla livsmedelsproducenter i världen hävdar att deras palmolja är segregerad och certifierad är en matematisk omöjlighet. Det stärker bilden av RSPO som en tandlös märkning att gömma sig bakom. Frågan vi ställer oss är, fungerar RSPO som världens största tvättstuga för greenwashing?”, säger Sanna Rosell Ödén, FoodFighters.

Undersökningen kan laddas ner här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Shoan Etemadi blir ny vd för Hemköpskedjan

Hemköpskedjans nuvarande vice vd och försäljningschef Shoan Etemadi har rekryterats som vd för Hemköpskedjan.
axfood

Låg kunskap om spillvärme i livsmedelsindustrin

Det finns ett stort kunskapsglapp om energieffektivisering hos hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport.
Jesper_Wiren01

Oddlygood lanserar iskaffe i två smaker

Havredrycken Oddlygood Ice Ice Coffee kommer i smakerna Original och Caramel.
IceIce

Marabous nya produktionslinje invigd

Cirka 200 miljoner kronor har investerats i den nya produktionslinjen i Upplands Väsby, som är en av de största för chokladkakor i världen.
2(1)