Sverige behöver planera för matbrist vid kris och krig

PUBLICERAD: 6 december 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Spannmål, potatis, rotfrukter, baljväxter, fetter, konserverad och torkad mat är exempel på mat som kan lagras och bidra till att befolkningen får tillräckligt med energi under kriser och krig.

Vid en säkerhetspolitisk kris i Sveriges närområde, under höjd beredskap eller krig kan tillgången på mat minska och svält kan bli en realitet i Sverige. Det kan få konsekvenser för försvarsviljan och befolkningens hälsa och därför behövs en planering för hur maten ska fördelas vid en svår kris.

Det är en av slutsatserna i Livsmedelsverkets rapport Kost vid höjd beredskap som är ett underlag till fortsatt planering av Sveriges livsmedelsberedskap.

”Vi hoppas att rapporten ska underlätta arbetet för stärkt beredskap och skapa förutsättningar så att vi har tillgång till mat och dricksvatten i tillräcklig omfattning under svåra förhållanden eller i värsta fall krig”, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket.

I ett läge med matbrist kommer mängden mat att bli viktigare än vitaminer och mineraler när Sveriges befolkning måste överleva. Överviktiga och välnärda personer förväntas klara sig med mindre kalorier än vanligt under en kortare period. Däremot kan matbristen få svåra konsekvenser för grupper med speciella behov, som gravida, små barn och äldre.

Under en period på tre månader anses risken för allvarliga näringsbrister vara liten för friska vuxna, så länge de får tillgång till tillräckligt med mat som ger energi. Även om maten är ensidig kommer den att bidra med en viss mängd näringsämnen och näringsreserverna i kroppen töms inte heller på en gång.

”Tillräckligt med kalorier är en förutsättning för överlevnad. Därefter är det viktigt att få i sig protein och vissa näringsämnen som järn, D-vitamin och folat”, säger Anna Karin Lindroos.

Den totala tillgången av livsmedel på marknaden behöver vara högre än befolkningens behov eftersom matsvinnet troligen kommer att öka på grund av störningar i bland annat elförsörjning och transporter.

Redan vid en minskning av livsmedelstillförsel med 25 procent innebär det en risk för näringsbrister och undernäring i Sveriges befolkning. Förvärras krisen med fortsatt brist på mat även efter tre månader ökar risken ytterligare och i det värsta scenariot står vi inför svält i landet.

”Vi måste sikta på att ha mer mat än det som precis räcker för att överleva, eftersom för lite mat får allvarliga konsekvenser för befolkningens hälsa och landets försvarsförmåga”, säger Anna Karin Lindroos.

Livsmedelsverkets rapport beskriver hur befolkningens energi- och näringsbehov kan uppfyllas i situationer med brist på mat. Scenarierna bygger på de offentliga planeringsantagandena från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samt Försvarsmakten.

Rapporten Kost vid höjd beredskap kan laddas ner här
Förslag till arbetsplan – uppbyggnad av livsmedelsberedskapen

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Shoan Etemadi blir ny vd för Hemköpskedjan

Hemköpskedjans nuvarande vice vd och försäljningschef Shoan Etemadi har rekryterats som vd för Hemköpskedjan.
axfood

Låg kunskap om spillvärme i livsmedelsindustrin

Det finns ett stort kunskapsglapp om energieffektivisering hos hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport.
Jesper_Wiren01

Oddlygood lanserar iskaffe i två smaker

Havredrycken Oddlygood Ice Ice Coffee kommer i smakerna Original och Caramel.
IceIce

Marabous nya produktionslinje invigd

Cirka 200 miljoner kronor har investerats i den nya produktionslinjen i Upplands Väsby, som är en av de största för chokladkakor i världen.
2(1)