Kändisarna som svenskarna helst bjuder in till julbordet

PUBLICERAD: 3 december 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Branschorganisationen Livsmedelsföretagen har frågat 1500 svenskar vilken känd svensk person man helst vill bjuda in till julbordet. Ny favoritkändis vid svenskarnas julbord är tv-kocken och årets julvärd Tareq Taylor medan förra årets vinnare Anders Tegnell halkar ner till nionde plats.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har via Demoskop frågat 1 473 svenskar ”Vilken känd svensk person som har varit aktuell under senaste året skulle du helst bjuda in till ditt julbord?”. Årets favorit är Tareq Taylor, krögare, tv-kock och aktuell som julvärd i SVT, som med 10 procent av rösterna kniper förstaplatsen med minsta möjliga marginal från före detta statsminister Stefan Löfven (S) med 9 procent. På tredje plats kommer en annan av Sveriges mest kända politiker, riksdagsledamoten Hanif Bali (M), som åtta procent av svenskarna vill bjuda på julbord.

En nykomling på årets topp-5 lista är Agnes Wold, överläkare och professor i bakteriologi, som med fem procent av rösterna tar fjärdeplatsen före Anders Hansen, läkare, programledare och författare, som behåller sin femteplats från 2020. Förra årets favoritgäst Anders Tegnell halkar ner till en niondeplats, medan förra årets trea Carina Bergfeldt återfinns på plats 10.

Delar man upp svenskarna i olika ålderskategorier bekräftas Tareq Taylors breda popularitet. 40-49-åringar, 50-64 åringar och 65+ har alla Taylor som favoritgäst till julbordet. Det enda undantaget är 18-39 åringar som helst vill bjuda Stefan Löfven.

”Att Tareq blev årets favoritgäst vid julbordet är inte så konstigt. Förutom att han ska vara julvärd på SVT och är med i flera stora tv-program så är han ju dessutom oerhört charmig. Och att ha en väldigt skicklig kock redo att rycka in om julskinkan skulle haverera är det nog många som kan tänka sig. Då är det kanske lite mer överraskande att Stefan Löfven och Hanif Bali tar plats två och tre. Men det har ju utan att överdriva varit ett väldigt politiskt år och båda är på väg ut. Så man kanske tänker sig att Stefan och Hanif lagom till ris à la Maltan bjuder på en och annan smaskig historia från maktens korridorer, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

Årets resultat

1. Tareq Taylor 10%
2. Stefan Löfven 9%
3. Hanif Bali 8%
4. Agnes Wold 5%
5. Anders Hansen 4%
6. Zlatan Ibrahimovic 4%
7. Jonas Gardell 4%
8. David Sundin 4%
9. Anders Tegnell 4%
10. Carina Bergfeldt 3%

”Med de här tio personerna har du en gästlista som vilken festfixare som helst skulle vara stolt över. Sport, vetenskap, politik, journalism, humor för både äldre och yngre, måltidskonst och läkekonst. Precis som på julbordet finns det något för alla. Och som avslutning på den här garanterat livliga julfesten kan citatmaskinen Agnes Wold lugna sällskapet med att det är ”meningslöst att städa”, säger Jimmy Sandell.

Webbndersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av Livsmedelsföretagen 9-15 november. Antal intervjuade: 1 473 personer, 18 år och äldre.

Hela undersökningen kan laddas ner här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Shoan Etemadi blir ny vd för Hemköpskedjan

Hemköpskedjans nuvarande vice vd och försäljningschef Shoan Etemadi har rekryterats som vd för Hemköpskedjan.
axfood

Låg kunskap om spillvärme i livsmedelsindustrin

Det finns ett stort kunskapsglapp om energieffektivisering hos hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport.
Jesper_Wiren01

Oddlygood lanserar iskaffe i två smaker

Havredrycken Oddlygood Ice Ice Coffee kommer i smakerna Original och Caramel.
IceIce

Marabous nya produktionslinje invigd

Cirka 200 miljoner kronor har investerats i den nya produktionslinjen i Upplands Väsby, som är en av de största för chokladkakor i världen.
2(1)