Svensk Fågel: Svenska kycklingar mår bra

PUBLICERAD: 17 november 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Jenny Andersson är ordförande i branschorganisationen Svensk Fågel och kycklingbonde. Foto: Svensk Fågel

Svenska kycklingar som föds upp inom ramen för Svensk Fågel mår bra och har inte ont, som WWF hävdar i sin Köttguide. Det skriver branschorganisationen i en kommentar till WWF:s uppdaterade Köttguide, där all svensk kyckling, utom den Krav-märkta, får rött ljus.

Svensk Fågel refererar till en nygjord studie, som bekräftar att djurhälsan hos svenska kycklingar är mycket bra. I studien, som precis har lämnats in till Jordbruksverket, analyseras djurvälfärden och benhälsan enligt ”Welfare Quality-protokollet” för fjäderfä som har tagits fram av bland annat SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet).

”De studier som WWF har grundat sin guide på är gamla och flera av dem är gjorda utomlands, alltså inte i Sverige. Så ser det inte ut i svenska kycklingstallar i dag. Att WWF inte ens kontaktat oss och före sin lansering av Köttguiden och tagit reda på fakta är minst sagt olyckligt”, säger Maria Donis, VD för branschorganisationen Svensk Fågel.

Svensk Fågels ordförande Jenny Andersson, som själv är kycklingbonde i Småland, säger att branschorganisationen välkomnar en granskning av WWF:

”Kom gärna ut och genomför undersökningar i våra stallar, vi har ingenting att dölja – tvärtom. Vi visar gärna upp vår svenska uppfödning, vi är stolta över den och vi är ett föredöme för många andra länder. Vi har liten klimatpåverkan, bra djurvälfärd och låg antibiotikaförbrukning. Svenska konsumenter kan känna sig trygga när de äter svensk kyckling”.

Svensk Fågel skriver vidare att benhälsan hos svenska kycklingar har förbättrats avsevärt de senaste 20 åren. Svenska bönder har, tillsammans med branschen och i nära samarbete med myndigheter, bland annat genomfört följande:

Bytt till nya kycklingraser
• Raserna har genom avel utvecklats och är idag mer robusta med bra benhälsa
• Bättre balanserat foder
• Kontinuerlig utbildning av lantbrukarna
• Förbättrat djurskötseln
• Ändrat placeringen av foder och vatten så att kycklingarna rör mer på sig
Källa: Svensk Fågel

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker