Kasper Kleihs vinner Årets Konditor 2021

PUBLICERAD: 15 november 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Kasper Kleihs är Årets Konditor 2021.

Kasper Kleihs tar hem guldmedaljen i Årets Konditor 2021, tillika svenska mästerskapen för professionella konditorer. Kasper tolkade temat Fenomen utifrån olika väderfenomen, från lugnet före stormen till full storm och cyklon. Det spektakulära konceptet blandat med imponerande hantverksskicklighet fick juryn på fall. Tävlingen avgjordes inför publik och via livesändning från Stockholmsmässan 12 november.

Under två intensiva dagar kämpade fem finalister om titeln Årets Konditor 2021 utifrån temat Fenomen. De tävlande hade totalt tio timmar på sig att skapa 5 tårtor, 30 bakelser i 3 olika varianter samt 10 tallriksdesserter. Segrare blev Kasper Kleihs 27 år, till vardags konditor på restaurang Etoile i Stockholm, som nu kan titulera sig Årets Konditor och svensk mästare för professionella konditorer. Kasper är Head Pastry Chef i Swedish Culinary Team och tog 2020 en silvermedalj i Culinary Olympics.

På andra plats kom Andreas Modd, som arbetar på Chokladhuset i Nynäshamn och bronset gick till Jimmy Wollberg, Olofstorp, som driver Berzelii choklad och arbetar på Yrgo.

Juryns motivering:

Med årets vinnare får vi se en tolkning på temat Fenomen som är helt fenomenal. Med fokus och målmedvetenhet har vinnaren med stor hantverksskicklighet och precision i världsklass, levererat ett elegant bord där alla sinnen och element får ta plats i ljuset.”

Kasper Kleihs tävlingsbidrag:

Tårta: Stormen
Den spektakulära tårtan “Stormen” är inspirerad av ett regnigt väder med sin droppliknande form och en trombdektor på toppen. I ”Stormens” inre finns stora smaker i en krämig mandelbavaroise och choklad, täckt av svartvinbärsglaze.

Bakelse 1: Halo
Det optiska fenomenet ”Halo” lyser i en cirkel av ljus och representeras av en krämig vaniljbavaroise kombinerad med sötma från persika och frisk citronganache.        

Bakelse 2: Norrsken
I bakelsen ”Norrsken” finns åkerbär och vildhallon som står för bakelsens syrlighet, kombinerat med en len mjölkchoklad och hasselnötspannacotta.

Bakelse 3: Slutet på regnbågen
I bakelsen ”Vid regnbågens slut” finns en smakstark sammansättning av syrliga tendenser från lime, kryddigheten från halländsk fläder och söt blåbärssylt, allt på en havrebotten.

Tallriksdessert: Cyklon
I en varm brynt smörkaka med både äppelkompott, äppelsås och äppelglaze och med en syrlighet från yoghurten och citronmarängen är tallriksdesserten uppbyggd likt en cyklon.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado