Årets julkaffe från Zoégas är här!

PUBLICERAD: 9 november 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Årets julkaffe från Zoégas är här! 2021 års julblandning ska ge kvinnliga kaffeodlare mer kunskap i smak och kvalitet. Julkaffet, med smak av mandel och pepparkaka, är certifierat av Rainforest Alliance och finns i handeln i början av november.

2021 års julkaffe är en Rainforest Alliance certifierad mörkrostblandning gjord på högkvalitativa Arabicabönor från Kenya. Signaturbönan har hämtats från Nandi Hills i området Mount Elgon, som bidrar med en mild och balanserad mustighet.

”I år har vi tagit fram en smakrik mörkrost med toner av mandel och pepparkaka för en riktig julkänsla. Kenya med sin typiska bärighet tillsammans med fruktiga toner från Guatemala lyfter de klassiska julsmakerna”, säger Minette Rosén, råkaffeansvarig på Zoégas.

I år firar Zoégas tioårsjubileum för sitt hållbarhetsprogram Coffee by Women i Östafrika. Sedan starten 2011 har Coffee by Women skapat hållbara och förbättrade försörjningsmöjligheter för tusentals kaffeodlare. Programmet har även gett viktiga lärdomar och insikter och dessa vill kafferosteriet nu ta vara till vara på. I samband med lanseringen av julkaffet genomför därför Zoégas ett unikt utbildningsprojekt för att öka kunskapen och intresset kring hela värdekjedjan bland kaffeodlare i Kenya.

”Generellt sett saknas kunskap hos odlarna kring vad som sker med kaffet före och efter att bären plockats från deras buskar, vi vill därför ge dem en ökad insikt och förståelse för hur de olika delarna i värdekedjan påverkar slutproduktens smak och kvalitet”, säger Minette Rosén.

Totalt kommer 48 kvinnor från småskaliga kaffekooperativ i Kenya ingå i programmet. Förhoppningen är att de kvinnor som är med på utbildningen sedan kan få en mer framträdande roll inom kaffekooperativen och skapa ett allmänt ökat intresse och engagemang kring kaffet och slutprodukten.

”Att öka kvinnornas deltagande är viktigt då kvinnliga kaffeodlare ofta arbetar tillsammans vilket har visat sig vara ett vinnande koncept för en hållbar kaffeodling och kunskapsutbyte mellan odlarna och kooperativen”, säger Minette Rosén.

Zoégas julkaffe har även fått en helt egen förpackningsdesign inspirerad av det unika hållbarhetsprojektet i signaturbönans ursprungsland Kenya och en färgsättning som hör julen till.

Julkaffet har varsamt mörkrostats på Zoégas rosteri i Helsingborg och finns att köpa i begränsad upplaga i butik från vecka 45, både som hela bönor och malt kaffe. Rekommenderat pris är 60 kronor för hela bönor och 48 kronor för det malda kaffet.

 

Läs vidare

Apetit lanserar nyttigare snacks

Apetit utökar sitt sortiment av frysta grönsakssnacks med Buffalo Blomkålsvingar.
Apetit_Buffalo_Cauliflower_Wings

For Real! Foods uppdaterar receptet och får ny delägare

For Real! Foods tar in Food Pharmacy som delägare och uppdaterar receptet på sin vitkålsbaserade pizzabotten.
af7443297a7ec8bb_org

Nespresso lanserar komposterbara kapslar

Efter tre års forskning och utveckling har Nespresso skapat en pappersbaserad, hemkomposterbar kapsel.
P_4585_COFFEE_BAGS_ESPRESSO_COFFEE_V2

Skogaholm Sommarruta på tillfälligt besök

Fazer lanserar Skogaholm Sommarruta i portionsbitar med extra kryddning av fänkål, korianderfrön och anis.
Skogaholmsommarruta

Senaste nytt

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt

Ulrika Palm blir Cloetta Sveriges nya vd

Cloetta Sveriges nya vd Ulrika Palm kommer närmast från rollen som Division Director Nordics för Midsona Sverige AB.
palm

Mindre salt i bröd och charkprodukter

Saltinnehållet i bröd och charkprodukter som köps i butik har minskat betydligt de senaste åren.
Bröd