Liten andel svenska råvaror i växtbaserade proteinprodukter

PUBLICERAD: 8 november 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Växtbaserade proteinprodukter med ursprungsmärkningen Från Sverige blir fler, men idag är andelen svenska råvaror som finns i växtbaserade proteinprodukter liten.

På senare år har marknaden för växtbaserade proteinprodukter vuxit fram i snabb takt. I dagsläget är dock andelen svenska råvaror som finns i växtbaserade proteinprodukter liten.

Enligt en rapport från Macklean har marknaden för växtbaserade proteinprodukter vuxit med nästan 16 procent per år de senaste tre åren. Andelen svenska råvaror är i dagsläget liten bland de produkter som redan finns på marknaden, istället dominerar importerad soja. Samtidigt visar rapporten från Macklean att det finns ett stort intresse för produkter med svensk råvara hos konsumenterna, förutsatt att priset och kvaliteten är den rätta.

Idag odlas baljväxter på endast två procent av den totala åkermarken i Sverige. De vanligaste svenskodlade baljväxterna är åkerbönor och gula ärter, som båda framförallt används som djurfoder. Av de baljväxter som används till humankonsumtion är gröna ärter (även kallade konservärter) vanligast. Utöver baljväxter kan svenskodlad havre och vete ha en outnyttjad potential som bas för växtbaserade produkter.

Svenskmärkning AB, som står bakom Från Sverige-märket, har listat ett antal växtbaserade proteinprodukter som innehåller minst 75 procent svenska råvaror och även använder ursprungsmärkningen Från Sverige.

• Bärta från Swedish Temptations görs av ekologiska svenska ärtor som fermenteras enligt den indonesiska traditionen att göra tempeh av sojabönor.
Färsodlarnas Baljväxtfärs innehåller de tre svenskodlade baljväxterna sötlupin, gråärt och åkerböna samt svensk raps. Baljväxterna blötläggs, kokas och blandas med rapspasta och salt innan de mals till en färs.
• Svill från Hällestad, Svensk Ekosvamp är ett växtbaserat alternativ till sill som görs av inlagd svenskodlad ekologisk shiitakesvamp.
Garant erbjuder färsk vegokebab av svenskodlat vete och åkerböna samt djupfryst falafel av svenska gula ärtor.
Mycorenas veganska svampprotein Promyc, som tillverkas i Göteborg, har testlanserats i form av Promyc-nuggets i utvalda Ica-butiker. Planer finns på rikslansering 2022.
Stacky’s är en växtbaserad skiva av svarta bönor, morötter, kikärtsmjöl, matvete, gul lök, olja samt naturlig smaksättning. Produkten är framställd med en teknik som möjliggör lång hållbarhet i rumstemperatur, utan tillsats av konserveringsmedel.
Pärsons har ett brett sortiment av ovo-vegetariska vegoskivor, det vill säga ett färdigskivat smörgåspålägg i flera smaker, samt en ovo-vegetariskt middagskorv baserad på ägg, rapsolja, vatten och lök.

Mackleans Rapport ”Marknadsanalys och potential för växtbaserade proteiner” är gjord på uppdrag av LRF Växtodling och kan laddas ner här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Svenskarna nyfikna på odlat kött

Över hälften av svenskarna är öppna för att prova odlat kött, enligt en ny rapport.
CC-BY New Age Meats

Vårens nyheter från Arla

Arla lanserar flera nyheter, bland annat en laktosfri mjölkdryck med extra protein och kalcium, Yoggi med körsbärssmak och proteinrika mellanmål.
Arla Protein

Ljusare läge för svensk livsmedelsproduktion

Under årets första kvartal bröt svensk livsmedelsindustri en 18 månader lång period av minskande försäljning och lönsamhet.
carl_eckerdal_1_web

Missvisande rapportering om glasspriser

Flera medier rapporterar om ökade glasspriser, men priset på glass har inte ökat mer än vad den genomsnittliga livsmedelskassen har gjort.
10754 Ice Dream SaltKaramell