Brödforskare i Washington får Utstickarpriset 2021

PUBLICERAD: 5 november 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Med Utstickarpriset, som i år delas ut för tionde gången, hyllar Polarbröd modiga människor som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid. Årets vinnare är The Breadlab vid Washington State University som skapar och odlar sädesslag som är bättre för människa och miljö än dagens sädesslag.

The Breadlab är en del av Washington State University där forskare skapar och odlar olika vete-, korn- och rågvarianter som är bättre för jorden och jordbruket och som dessutom är hälsosammare för människan. Kunskapen delas brett genom nära samarbeten med bagare, jordbrukare och i princip alla som vill skapa hälsosammare mat genom fullkorn. Målet är att förändra hur världen ser på och äter framför allt vete. Arbetet leds av Steve Jones, professor på institutionen för Crop and Soil Sciences vid Washington State University.

”Vi har kunnat öka avkastningen, smaken och näringen, samtidigt som vi har sänkt prisnivåerna. Och genom att utveckla okonventionella, mycket varierande spannmålspopulationer är vi bättre rustade att klara ett allt mer kaotiskt klimat”, berättar Steve Jones.

Temat för årets Utstickarpris är samverkan och medskapande.

”Under de år vi har delat ut Utstickarpriset har det blivit tydligt att vi blir mest framgångsrika när vi jobbar tillsammans. The Breadlab visar vägen genom nära samarbete med bland annat bagare och jordbrukare”, säger Karin Bodin, koncern-VD för Polarbröd.

Vinnaren är utsedd av en jury bestående av adjungerade professorn Johan Kuylenstierna, armbryterskan och miljökämpen Heidi Andersson, Bambuser-grundaren Måns Adler, Maja Frankel, generalsekreterare för Friends samt Karin Bodin.

Juryns motivering:

Vinnaren av årets Utstickarpris är en utstickare i ordets fulla bemärkelse. Genom att vända på perspektiven och hitta nya synergier har vinnaren byggt en unik plattform för nytänkande och samskapande med en tydlig vision för ögonen. Tillsammans med bagare, kockar, forskare och jordbrukare experimenterar de för att odla säd som är bättre för vår jord, bidrar till biologisk mångfald och är mer hälsosam att äta. Kunskapen delas brett och bidrar till att inspirera med smak, näring och läckert bröd. Vinnaren är The Breadlab, Washington State University.

De tre finalisterna var, förutom The Breadlab, Ullförmedlingen som jobbar för att bättre ta vara på den svenska ullen och minska svinnet samt Stockholm Resilience Center som forskar på hur människa och miljö kan leva långsiktigt tillsammans på ett hållbart sätt.

Utstickarpriset instiftades av Polarbröd 2012 för att hylla modiga människor som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid. Med priset vill Polarbröd lyfta fram människor som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Vinnaren av Utstickarpriset belönas med värdet av 100 gram guld.

Läs mer om The Breadlab här 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206